Haotično na Kosmetu: Podignuta borbena gotovost Vojske Srbije


26.05.2023 15:36


Predsjednik Srbije i vrhovni komandant Aleksandar Vučić izdao je danas naredbu da se podigne borbena gotovost Vojske Srbije na najviši stepen i naredio im hitan pokret u pravcu administrativne linije sa Кosovom i Metohijom. Više lica povrijeđeno je u sukobu između pripadnika policije samoproglašenog Кosova, koja je bacila desetak suzavaca na mještane opštine Zvečan koji su tijelima nastojali da spriječe ulazak policije u zgradu opštine, javio je dopisnik Srne pozivajući se na srpske izvore.

Policija samoproglašenog Кosova saopštila je da je ušla u zgradu opštine Zvečan i da je sa njenom patrolom u zgradu ušao novi nelegalno izabrani gradonačelnik Zvečana Ilir Peci.

Iz policije su potvrdili da je došlo do sukoba sa građanima i da je jedno službeno vozilo zapaljeno, a više mještana i policijaca je zadobilo uglavnom, kako tvrde, lakše povrede.

Situaciju sa udaljenosti prate pripadnici Кfora i Euleks policije.

Od podne je prekinuta nastava u svim školama na sjeveru Кosmeta, a obustavljena je nastava i na fakultetima prištinskog univerziteta sa izmještenim sjedištem u Кosovskoj Mitrovici.

Na sjeveru Кosmeta većina naselja je bez struje i mobilne telefonije.

U sve četiri opštine na sjeveru Кosova i Metohije - Zubinom potoku, Leposaviću, Zvečanu i u sjevernom dijelu Кosovske Mitrovice danas su se oglasile sirene za uzbunu pošto su nelegalno izabrani gradonačelnici iz reda albanske zajednice u pratnji kosovske policije najavili ulazak u objekte u kojima su smještene opštinske administracije.

Predsjednik Srbije i vrhovni komandant Aleksandar Vučić izdao je danas naredbu da se podigne borbena gotovost Vojske Srbije na najviši stepen i naredio im hitan pokret u pravcu administrativne linije sa Кosovom i Metohijom.Izvor: Srna
Foto: Srna