Kosovska policija bacila suzavac na zaposlene u opštini Zvečan


29.05.2023 07:27


Nekoliko hiljada Srba okupilo se ispred zgrade opštine u Zvečanu gde mirno protestuju i traže povlačenje kosovske policije i novoizabranih gradonačelnika Albanaca na nedavnim izborima koje je ogromna većina Srba bojkotovala. Do incidenta je došlo kada su pripadnici KFOR-a pustili zaposlene Srbe da uđu u zgradu opštine, a potom je na njih kosovska policija bacila suzavac.



Nešto kasnije zbog protesta Srba kosovska policija se povukla u zgradu opštine. Na mestu protesta nalaze se i pripadnici Kfora koji su raspoređeni ispred zgrade opštine.

Snage KFOR-a sa vojnicima naoružanim dugim cevima i opremom za razbijanje demonstracija nalaze se od jutros ispred i oko zgrade lokalne samouprave u Zvečanu.

Zaposleni u lokalnoj samoupravi u Zvečanu prošli su prvi kordon KFOR-a, niko ih nije zaustavljao.

Ljudi su došli do zgrade opštine, pokušali da uđu, ali policija ih je zaustavila na samom ulazu i u više pokušaja da se probiju unutar zgrade policija je iskoristila suzavac.

Policija je specijalne snage rasporedila na svim većim raskrsnicama na severu KiM. Škole ne rade, a službenici lokalnih samouprava se spremaju na posao iako je nejasno da li će moći da uđu u zgrade.

Sa okupljenim Srbima ispred opštine Zvečan su i predstavnici Srpske liste bivši gradonačelnici opština Severna Mitrovica i Zvečan, Milan Radojević i Dragiša Milović, a tu su i lideri Srpske liste Goran Rakić i Igor Simić.

Situacija je napeta od ranog jutra u svim mestima na severu KiM zbog neuobičajeno velikog broja pripadnika policije i KFOR-a.

Podsetimo, u petak je, nakon pokušaja građana sa severa KiM da spreče policiju da uđe u opštinske prostorije u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, došlo do sukoba, u kojima je policija upotrebila suzavac, dimne i šok bombe.

Povređeno je više Srba, a Kosovska policija je ušla u opštinske zgrade i u njih uvela albanske gradonačelnike.



Oglasio se Ričard Grenel



Ričard Grenel, bivši specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine poručio je jutros na svom Tviter nalogu da se na KiM od "mira i napretka došlo do haosa i okupacije".

- NATO trupe zauzele su zgrade na Kosovu. To su američke trupe i američki novac. Prešli smo put od mira i napretka pod Trampom do haosa i okupacije pod Bajdenom. Bajden je tako slab - ocenio je Grenel.

U svojoj Tviter objavi pod naslovom "najnovija vest" Grenel je podelio snimak ulice u kojoj se nalazi zgrada opštine u Leposaviću na kojem se vidi razvučena bodljikava žica i veći broj pripadnika KFOR.



Predstavnici Srpske liste u Zvečanu sa policijom



Predstavnici Srpske liste Goran Rakić, Igor Simić i Dragiša Milović stigli su u Zvečan. Oni razgovaraju sa predstavnicima kosovske policije ispred zgrade opštine.

Milović je za medije rekao da traže da se duge cevi i oklopni transporteri uklone, da se radnicima omogući pravo na rad u zgradi koju su Srbi gradili pre 50 godina, kao i da se poruči predstavnicima međunarodne zajednice – Euleksu, KFOR, Unmiku da zaštiti srpski narod.



Međunarodnu zajednicu je upitao i kako reaguju na to što su Albanci skinuli ne samo srpsku, već i zastavu Unmika, iako Priština traži članstvo u UN.

- Tu smo i da zamolimo naše građane da budu mirni, ovo su mirni protesti, ne sme nijedan kamen da poleti prema specijalcima, oni rade svoj posao, neko drugi ih je poslao da to rade, zato se iskreno nadam da će predstavnici međunarodne zajednice, koji su ovde po Rezoluciji SBUN 1244, da deeskaliraju situaciju i zaštite naš narod - poručio je Milović.



Izvor: Blic/Tanjug
Foto: Agencije