Bizarne smrti poznatih istorijskih ličnosti


29.05.2022 13:42


Postoje istorijske ličnosti koje će se pamtiti kroz njihove bizarne i neverovatne smrti. Neke su za života da ostavili veliki trag u istoriji čovečanstva, a neke bizaran način na koje su umrle.



Eshil



Jedan od najstarijih slučajeva bizarne smrti datira još iz antičke Grčke, kada je prema sačuvanim svedočenjima, čuvenom piscu tragedija, Eshilu, pala kornjača na glavu i ubila ga. Kornjaču je nosila ptica, koja je želala da je pojede, ali joj je plen „pobegao“, i usmrtio jednog od najtalentovanijih tragičara u istoriji.

 


Aleksandar Grčki



Aleksandar je bio kralj Grčke koji je, verovali ili ne, umro od ujeda majmuna kada je nastupila sepsa. Neki istorijski izveštaji iz tog vremena navode kako je njegova smrt bila spora i veoma bolna.

 


Clement Laird Vallandigham



Clement Laird Vallandigham (1820—1871) je bio američki političar i advokat koji je služio dva mandata za 3. kongresni okrug Ohaja u Predstavničkom domu Sjedinjenih Država. Godine 1871., Vallandigam je zastupao optuženog Tomasa Mekgijena u slučaju ubistva za ubistvo čoveka u tuči u baru. Vallandigam je pokušao da dokaže da je žrtva, Tom Majers, u stvari slučajno pucao u sebe dok je izvlačio pištolj iz džepa dok je ustajao iz klečećeg položaja. Vallandigham je nastavio da to demonstrira poroti

Uzeo je pištolj za koji je verovao da je ispražnjen, stavio ga u džep i odigrao događaje onako kako su se mogli desiti, zakačivši napunjeni pištolj za svoju odeću i nenamerno ga ispalio u stomak. Vallandigam je umro sledećeg dana. Iako je smrtno ranjen, Vallandigamove demonstracije su dokazale njegovu tačku, a optuženi Tomas Mekgijan je oslobođen i pušten iz pritvora.



Karlo VIII (Šarl VIII) od Francuske



Kralj Šarl VIII je bio poslednji kralj Francuske u direktnoj liniji dinastije Valois. Kao dete, Karlo VIII je bio veoma slab i nije mu bilo dozvoljeno da učestvuje u bilo kakvoj intenzivnoj fizičkoj aktivnosti. Kao rezultat toga, odrastao je sa ograničenim obrazovanjem i malo obuke u veštini ratovanja i lova. Kada je postao kralj nakon očeve smrti u dobi od četrnaest godina, trebao mu je regent da mu upravlja. U to vreme Čarls je napunio 21 godinu i bio je oslobođen uticaja regentstva, bio je loše opremljen da se nosi sa velikim poteškoćama vladavine.


Šarl VIII je bio na putu da gleda utakmicu “jeu de paume” (pravog tenisa) u Amboazu kada je udario glavom o dovratak niskih vrata. Uprkos povredi, Čarls je uspeo da uđe i pogleda igru, ali je, dok se vraćao popodne, pao u komu i preminuo devet sati kasnije.

 


Hans Staininger



Hans Staininger je bio gradonačelnik Braunaua koji je bio poznat po svojoj izuzetno dugoj bradi. Stainingerova brada bila je duga oko 2 metra, koju je nosio smotanu u džepu. Jednog dana dok je žurio da sretne princa u prolazu, Staininger se spotaknuo o sopstvenu bradu nezgodno je pao smrtno povredivši se. Posle njegove smrti, brada mu je uklonjena i čuvana kao porodična relikvija. Godine 1911. bradu je nasledio grad Braunau i sada se može videti u okružnom muzeju.


Karlo II Navarski



Karlo II je bio kralj Navare od 1349. do 1387. U šezdesetoj godini, Karlo II je postao veoma letargičan, telo mu je opustošilo bolesti. Lekar mu je savetovao da bude umotan od glave do pete u lanenu krpu natopljenu rakijom. Noć kada je trebalo da se primeni ovaj lek, jedna od službenica palate, zašila ga je do vrata, napravila čvor sa preostalim krajem konca i umesto da makazama odseče labave krajeve, odlučila je da svećom zapeče nit. Čim je dovela sveću do konca, telo Čarlsa II natopljeno alkoholom planulo je. Uplašeni pratilac je pobegao sa lica mesta ostavivši kralja da ga živog spali u svom krevetu.


Ticho Brahe



Tiho Brahe je bio danski astronom iz 16. veka, poznat po svojim tačnim i sveobuhvatnim astronomskim opservacijama, koje je radio bez pomoći teleskopa, jer instrument još nije bio izmišljen. Umesto toga, dizajnirao je gigantske verzije postojećih instrumenata kao što su sekstant i kvadrant i koristio ih za svoja zapažanja. Uprkos nedostatku teleskopa, Brahe je uspeo da posmatra položaje zvezda i planeta sa neverovatnom tačnošću.


Isidora Dankan



Angela Isadora Duncan bila je američka plesačica koja je nastupala na veliko priznanje širom Evrope i SAD. Rođena i odrasla u Kaliforniji, živela je i plesala u Zapadnoj Evropi, SAD i Sovjetskom Savezu. Umrla je kada se njen dugački šal zapleo oko točkova sa otvorenim kracima i zadnje osovine automobila koji je vozila, izvukavši je iz otvorenog automobila i slomeći joj vrat.

 


Tenesi Vilijams



Tenesi Vilijams je jedan od najvećih pozorišnih pisaca u istoriji američkog pozorišta. Rođen je 1911. godine u malom gradu Kolumbija u Misisipiju. Kad je imao pet godina, preležao je difteriju i bio paralizovan dve godine, što je uticalo da razvije maštu kao utočište od realnosti.

Slavu je stekao 50-ih godina kad su se njegove predstave preselile na filmsko platno. Šezdesetih i sedamdesetih godina sve češće se susreće sa neuspehom i odaje se alkoholu i drogama. Ipak, jedan bizarni ritual ga je koštao života. U Njujorku u hotelskoj sobi 1983. godine Vilijams je po običaju stavljao kapi za oči. Prvo bi otvorio bočicu pa bi poklopac stavio u usta, zatim bi se nagnuo nazad i stavio kapi u oči. Međutim, te kobne noći umro je daveći se poklopcem, verovatno pijan.



Izvor: Zanimljivosti
Foto: Pixabay