Cijena visoka: Jeftinije brašno u RS, ali ne i hljeb


09.06.2023 15:08


Proizvođači hljebnog žita i ove godine žetvu dočekuju u neizvjesnosti, jer još nema naznaka otkupne cijene pšenice koja će, sudeći prema najavama mlinara, biti niža nego lani, dok brašno već neko vrijeme pojeftinjuje. Žetva pšenice u Republici Srpskoj trebalo bi da počne za manje od dvadesetak dana, a proizvođači očekuju manje prinose.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije Boško Radić ističe da niko ne zna koja će cijena biti.

– Ako ove godine otkupna cijena bude niža nego lani, proizvodnja pšenice će biti totalno neisplativa. Prinos će biti manji za oko 30 odsto nego lani, a na to utiče niz faktora – rekao je Radić.

Postavlja se pitanje, kako dodaje, zašto je cijena hljeba toliko visoka, kada je cijena pšenice na svjetskom tržištu dosta pala. Ako proizvodnja bude nerentabilna, nije za očekivati da će ljudi za sljedeću godinu sijati – rekao je Radić.

Kolika će biti otkupna pšenice, ne zna ni predsjednik Udruženja mlinara RS Zoran Kos koji tvrdi da neće doći do poskupljenja brašna.

– Trenutno dolazi do pojeftinjenja zato što cijene žitarica padaju. U odnosu na prošlu godinu pale su duplo. Cijena na tržištu Srbije sada je oko 200 evra po toni – rekao je Kos.

Dodao je da je vreća brašna od 25 kilograma prije dva mjeseca koštala oko 30 KM, a sada se može kupiti i za 23 ili 24 marke.

– Pojeftinjenje bi bilo i veće, nego su zalihe kupljene po višoj cijeni i sada se miksa sa jeftinijom. Kalkulišemo da izdržimo do žetve, a šta će biti u žetvi, niko ne zna – rekao je Kos.

S druge strane, vlasnik jedne kompanije, Saša Trivić kaže da neće doći do pada cijena pekarskih proizvoda.

– Niže cijene brašna se neće odraziti na cijene proizvoda, jer plate rastu i može se očekivati da one stoje ili eventualno još porastu. Od pada cijena nema ništa – kategoričan je Trivić, piše Glas Srpske.Izvor: BN
Foto: Arhiv