Časne sestre osnovale fudbalski klub


01.06.2022 10:55


Svetom je odjeknula zanimljiva i čudna vest da su časne sestre iz Italije osnovale prvi fudbalski tim časnih sestara!



Najmlađi igrač u timu ima 27, najstariji 52, a oni su među 18 okupljenih iz kongregacija širom Italije koji su stvorili prvu fudbalsku reprezentaciju za časne sestre na svetu.!

“Uvek sam bila strastvena za fudbal! . “Možda sam rođena sa loptom u rukama.“, rekla je sestra Livija Anđelilis, koja je postigla gol tokom meča protiv Le Kamila, tima bivših igračica Serije A, u Milanu

Papa Franja je više puta rekao časnim sestrama da ne postanu “stare sluškinje“ i da više izlaze. Sestre su pazile na pontifikove reči, kao i Moreno Bućianti, bivši fudbaler amater i osnivač nacionalnog tima sveštenika, koji je rekao da ga je Franjo motivisao da ispuni svoju dugogodišnju ambiciju da osnuje stranu to jest fudbalski tim i za časne sestre.

Plan je dobio dodatni podsticaj nakon što je Vatikan osnovao svoj prvi ženski fudbalski tim, sastavljen od laika u okviru Svete stolice, 2019. godine, a konačno je italijanski tim zvanično formiran u junu prošle 2021 godine.

Prvu utakmicu je blagoslovila sestra Paola D’Auria, počasna predsednica ekipe i veliki navijač Lacija, koja je u Italiji postala poznata po svojim fudbalskim komentarima na TV-u.


“Imamo tim za sveštenike, tako da je bilo ispravno da postoji tim za časne sestre. Papina poruka je bila zaista važna, a monahinje kroz fudbal evangelizuju – glavni cilj je da se mladi ljudi vrate u crkvu.” rekao je Bućianti.

Igrači fudbalskog tima časnih sestara su mešavina raznih nacionalnosti, uključujući Rumune, Meksikance i Madagaskare, a većina je igrala fudbal pre nego što su postali časne sestre.

Sestra Anika Fabijan, napadač, igrala je za omladinski tim Vićence. Ona takođe predaje istoriju umetnosti i kad god može da se zabavi u školskom dvorištu sa svojim učenicima.

“Moja majka nije bila toliko srećna kada sam napustila časove plesa zbog fudbala. Ona mi je govorila da svu svoju opremu ostavim napolju jer je bila puna blata. Ali posle nekog vremena se navikla na to “, rekla je 32-godišnja Anika.

Sestra Emilija Jitaru, 52, bila je fudbalska zvezda u svojoj matičnoj zemlji Rumuniji, igrala je za tim vrhunske lige i izabrana da se pridruži ženskoj reprezentaciji. Ali napustila je fudbalsku karijeru i svog verenika, nakon što je dobila “iznenadni poziv“ da postane časna sestra.


“Pridruživanje redovništvu došlo je preko fudbala. Godine 1992. spremao sam se da igram na utakmici i sveštenik mi je rekao: ‘Dođi na misu, doneće ti mnogo bogatstva.’ Rekao sam mu da ne verujem u Boga. Sutradan mi je glas u meni rekao da idem na misu, a kada sam sreo sestre i sa jednom učinio znak mira, nešto se promenilo – nikada pre nisam osetio takvu radost, čak ni kada sam postigao gol.” prenosi Gardijan njene reč.



Izvor: Guardian
Foto: Pixabay