Dilema da li će i kako Lavrov doputovati do Srbije?!


04.06.2022 10:25


Dolazak šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u Srbiju problematičan je i upitan iz najmanje dva razloga. Prvi je pitanje kako će Lavrov uopšte stići do Srbije imajući u vidu sankcije, a drugi je politički i za Srbiju nimalo povoljan jer ne postoji način da se objasni zbog čega je Srbija domaćin visokog ruskog javnog funkcionera u datim okolnostima, piše Nova.rs. 



Da će ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov u Beogradu biti 6. i 7. juna zvanično je na brifingu za medije potvrdila i njegov portparol Marija Zaharova. Objasnila je da će se tom prilikom susresti sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom inostranih poslova, predsjednikom Narodne skupštine i srpskim patrijarhom…

Ova izjava uslijedila je samo dan nakon što je predsjednik Srbije izjavio da se stvari oko dolaska Lavrova komplikuju u svakom smislu. „Ali nisam još speman da o tome govorim, komplikuje se u svakom smislu. Pitanja su kako će da dođe Lavrov, šta... i drugo..., videćemo“, rekao je Vučić.

Na to pitanje kako će Lavrov stići uopšte u Srbiju, portparol ruskog ministarstva inostranih poslova nije dala odgovor. Jedan od razloga bi možda mogao da bude i taj što je to u trenutnim okolnostima gotovo nemoguće.

Bivši ambasador Srbije u Bjelorusiji Srećko Đukić za Nova.rs objašnjava šta je sve problem.

„Sam Sergej Lavrov je pod sankcijama EU, pod sankcijama su svi ruski civilni i vladini avioni. Njima je zabranjeno letenje preko zemalja EU“, objašnjava Đukić.

Na pitanje da li bi u tom slučaju mogla da posluži i redovna linija Air Serbije on kaže da bi to bio presedan.

„To bi bilo krajnje neobično. Tako visoki funkcioner nikada nije leteo redovnim letom. To se nije desilo u istoriji SSSR i Rusije. Oni imaju svoju posebnu vladinu flotu i Lavrov ima svoj avion kojim leti. Ne znam da li bi njihove službe bezbjednosti dozvolile da leti redovnom linijom. Ako bi se desilo to bi bio jedan neverovatan izuzetak", kaže Đukić.

On navodi da postoji jedan način da Lavrov doleti do Srbije.

"Jedino ako Rusi nisu izdejstvovali kod Evropske komisije da ih propuste preko teritorije EU. Ja mislim da bi Mađari to uradili, ali treba doletjeti do nje. Ili preko Poljske, Rumunije, Bugarske... Ili Grčke i Makedonije. Ali da li bi iko to uradio i prekršio sankcije bez dozvole. Ne znam kako misle tehnički da izvedu tu posetu", pita se Đukić.

Poseta Lavrova ne komplikuje se samo u tom tehničkom smislu već i političkom. I to za Srbiju.

"Znamo da je ranije bila dogovorena posjeta njemačkog kancelara Olafa Šolca za 10. jun. I šta to sada znači uopšte u spoljnopolitičkoj orjentaciji Srbije. To traži objašnjanja, a mi smo stalno u situaciji da dajemo nekom objašnjenja zato što sedimo na dvije stolice, i dalje. Moramo da dajemo objašnjenja Briselu zbog Rusije, Rusiji zbog Brisela", navodi Đukić i dodaje da je jedna od karakteristika inostrane politike Srbije kratkovidost, odnosno nesposobnost da predvidi događaje u jednom kratkom periodu.

Ono što je takođe jasno je da Lavrov želi da dođe uprkos činjenici da je Srbija pod pritiskom i da dolaskom pravi problem.

"Hoće da potroše svoju posljednju evropsku kartu koju imaju. Nijedna zamlja u Evropi nije u situaciji u kojoj je Srbija. I žele tu kartu da iskoriste do kraja. Njima je to u interesu. Po cijenu problema koji nama prave".



Izvor: Nova.rs
Foto: Agencije