MAPA: Koliko godina je potrebno da biste zaradili milion €?


15.09.2023 10:11


Zanimljiva mapa podijeljena na stranici "Dalmatian Mapper" pokazuje koliko godina je u svakoj evropskoj zemlji potrebno da bi zaradili milion eura, a taj broj za BiH iznosi 140 godina.Uz kartu je navedeno da je u obzir uzeta prosječna plaća svake zemlje te su zbirom došli do rezultata koliko bi godina trebalo raditi da se stigne do milion eura.

Na mapi su zemlje u kojima je najmanje godina potrebno za ovo postignuće označene tamnoplavom dok su one s najviše predstavljene tamnocrvenom nijansom.

 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Amazin’ Maps ~ Stefan van der Wijk (@amazinmaps)

Kad se radi o Bosni i Hercegovini predstavljena je nijansom narandžaste boje i taj broj iznosi 140 godina. U Srbiji je ta brojka 152 godine, a u Hrvatskoj znatno manje - 87 godina.
Među onim zemljama gdje se najbrže stiže do miliona su: Švicarska - samo 15 godina, a slijedi Island s 22 godine, Danska s 26 te Norveška s 27 godina.

Na drugom kraju su one gdje je potrebno mnogo više - tako u Ukrajini treba 230 godina da bi zaradili milion eura po prosječnoj plati, a slijede Turska s 214 te Albanija s 208 godina.

 Izvor: Klix
Foto: Dalmatian maps