Dodik poručio Amerikancima: Ja sam na vašoj strani


16.09.2023 07:56


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik oglasio se večeras na X (tviter) nalogu sa porukom Amerikancima da on poštuje Dejtonski sporazum i da se drži tog dokumenta koji su oni kreirali. Zanimljivo je da se Dodik oglasio nakon što su državni američki sekretar Ebtoni Blinken i ministrica spoljnih poslova Njemačke Analena Berbok danas u Vašingtonu razgovarali o situaciji u BiH.

"Veoma cijenimo vodstvo Njemačke kada je u pitanju ograničavanje nekih finansijskih tokova predsjedniku RS", rekao je Blinken, navodeći da je bilo riječi i o jačanju EUFOR-a u sklopu misije Althea.


"Razgovarali smo o tome kako Evropska unija može održati pritisak na aktere koji BiH izlažu velikom riziku, posebno Dodiku, koristeći sve potrebne alate i jačajući sposobnost misije stabilnosti", kazao je Blinken.

Dodik je u svojoj objavi naveo da mu je žao što je njemačka sefica diplomatije "dezinformisala Blinkena, jer Njemačka nije zaustavila sredstva meni, već Republici Srpskoj, a mi smo zamolili da se što prije povuku kako bi mogli doći novi investitori".

"Želim da Blinkenu predočim da ja sprovodim Dejtonski sporazum i držim se tog dokumenta koji ste vi kreirali.

Branim dokument koji ste vi napisali. Volio bih da bilo ko predoči jednu rečenicu, akciju ili odluku kojom sam izašao van tog vašeg dokumenta o BiH. Šta to treba da uradim, a ne radim što je u Dejtonskom sporazumu?


Nisam ja nikakva opasnost za evropsku bezbjednost. Sprovodim i branim mirovni sporazum koji ste vi 1995. napisali i njime zaustavili rat", napisao je Dodik.Izvor: BN
Foto: Agencije