Azerbejdžan saopštio: Počelo u Nagorno-Karabahu


19.09.2023 13:08


Azerbejdžan je počeo 'lokalne antiterorističke aktivnosti' u otcepljenom regionu Nagorno-Karabaha naseljenom Jermenima, saopštilo je danas azerbejdžansko ministarstvo odbrane, navodeći da se akcija sprovodi u cilju 'suzbijanja provokacija velikih razmera' i 'proterivanja jermenskih trupa'. U saopštenju se navodi da su u okviru antiterorističkih aktivnosti onesposobljene jedinice jermenskih oružanih snaga, njihova borbena sredstva i vojni objekti pomoću visokopreciznog oružja, preneo je Rojters.

Azerbejdžan je saopštio danas da je šest državljana te zemlje poginulo od nagaznih mina u dva odvojena incidenta u regionu Nagorno-Karabaha i za postavljanje mina okrivio 'nelegalne jermenske oružane grupe'.

Kako se navodi, četiri službenika ministarstva unutrašnjih poslova poginula su kada je njihov kamion raznela mina, a u drugom incidentu od mine su poginula dva civila.

Jermenija je saopštila u ponedeljak da njene oružane snage nisu postavile mine u Nagorno-Karabahu.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana optužilo je danas, kako je navedeno, 'nelegalne jermenske oružane grupe' da su ometale GPS navigaciju putničkog aviona koji je leteo iz Tbilisija u Gruziji za Baku.

Jermeni u Karabahu rekli su da je ta tvrdnja 'apsolutno lažna' i da je osmišljena da odvrati pažnju od, kako su naveli, 'humanitarne katastrofe' koja je izazvana nezakonitom blokadom regiona Nagorno-Karabaha koju sprovodi Azerbejdžan.
U Karabahu, koji je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana, živi pretežno jermensko stanovništvo i on nije pod kontrolom Bakua od ranih 1990-ih nakon rata između Jermenije i Azerbejdžana.

Azerbejdžan je ponovo zauzeo delove teritorije Nagorno-Karabaha i oko njega u ratu 2020. godine.

 

 


Izvor: Tanjug
Foto: Copyright profimedia