U vlasti Republike Srpske najviše stranih plaćenika


03.10.2023 12:53


Vučinić kaže da su danas predali inicijativu za izmjene nacrta zakona o registru agenata stranog uticaja. Tražili su da u ove izmjene budu uvršteni svi koji se finansiraju iz inostranstva, pa čak i fizička lica. Udruženje građana 'Restart Srpska' zajedno sa drugim udruženjima i poslanikom Liste za pravdu i red Đorđem Vučinićem organizovali su konferenciju za medije povodom upućivanja njihovog nacrta zakona o registru agenata stranog uticaja.

Zakon će, između ostalog, podrazumijevati i da u registar uđu sve institucije Republike Srpske, kao i javna preduzeća i javne ustanove koje dobijaju donacije ili kredite iz inostranstva.

Vučinić kaže da su danas predali inicijativu za izmjene nacrta zakona o registru agenata stranog uticaja. Tražili su da u ove izmjene budu uvršteni svi koji se finansiraju iz inostranstva, pa čak i fizička lica.

 

Stefan Blagić iz 'Restarta' kaže da je zakon odličan i bila bi šteta da se ne odnosi na sve zato su uvrstili u izmjene i predsjednika i Vladu, jer su oni elementi koji dobijaju najviše stranog novca.

'Naš zakon podrazumijeva da će agenti stranog uticaja biti penzioneri, jer se finansiraju od MMF-a, Svjetske banke i onda nam MMF kaže da nema povećanja plata. Treba obratiti pažnju i na ministre i poslanike i da se prvo provjere Srđan Mazalica, Denis Šulić, Anja Ljubojević... jer su učestvovali u projektima sa stranim finansiranjem', naveo je Blagić.

Aleksandar Žolj iz Helsinškog parlamenta kaže da se nada da će biti usvojene ove izmjene i da će se vršiti revizija poslovanja i predsjednika i Vlade Republike Srpske kao što planiraju i sa NVO sektorom.

Ovo je bila reakcija na Narodnu skupštinu koja je utvrdila nacrt tzv. zakona o stranim plaćenicima koji pogađa nevladin sektor u Republici Srpskoj.Izvor: BN
Foto: BN