Šolc donosi tri zahtjeva, jedno je BiH i Srpska


09.06.2022 07:38


Cilj Njemačke kada su u pitanju Srbija i BiH jeste da ove dvije države potpuno i ad-hok usklade svoju spoljnu politiku s onom koja se vodi u Berlinu i Briselu, bez obzira na nacionalne i strateške interese koje one imaju u kontekstu zaoštrenih odnosa Istoka i Zapada. 



Kaže ovo u intervju za “Glas Srpske” bivši šef jugoslovenske diplomatije, Vladislav Jovanović, analizirajući predstojeću posjetu njemačkog kancelara Olafa Šolca Srbiji, najavljenu za 10. juni ove godine.

- Zapadne zemlje postavile su ofanzivni stav prema Rusiji. Sada su na udaru i one zemlje koje pokušavaju da ostanu neutralne, a među kojima su i Srbija, ali i Srpska. Šolc sada u Beograd dolazi sa misijom da izvrši novi pritisak na Srbiju i verujem da dolazi sa skinutim rukavicama - kaže Jovanović.

Odgovarajući na pitanje na čemu će sada insistirati Šolc, s kojim “darovima” dolazi, Jovanović je mišljenja da će tražiti tri stvari, a koje treba da se brzo reše.

"Prva stavka jeste Kosovo. Stav Nemačke jeste da je to svršena stvar oko koje se ne može više diskutovati. Šolc želi skinuti sa dnevnog reda Kosovo i staviti tačku na to otvoreno pitanje. Isto je i sa BiH, odnosno Srpskom. Ona im smeta, jer žele centralizovanu i građansku BiH u kojoj bi entiteti bili poput provincijskih okruga", kazao je on.

Što sve to nije u skladu sa međunarodnim pravom, kaže on, njih očigledno ne interesuje.

"Demokratija je odavno umrla, baš kao i pravo i pravda. Vidljivo je to i iz prethodnog perioda, kada su pojedine zapadne zemlje preko OHR-a i visokih predstavnika izvršile nasilnu demontažu dela Dejtonskog sporazuma. Sada će se ti pritisci samo intezivirati zbog dešavanja oko Ukrajine. Koriste ovu situaciju. Skinute su rukavice, jer to žele što pre rešiti. Drugi cilj - žele da cela NATO “pozadina” bude pod njihovom kontrolom. To je jedan totalitarni stav koji nema nikakve veze sa demokratijom", kazao je Jovanović.

Kada je treća stvar u pitanju koju će njemački kancelar staviti na sto, Jovanović vjeruje da će tražiti da i Srbija uvede sankcije Rusiji, odnosno da svoju spoljnu politiku uskladi sa evropskom.

"Zapadne diplomate na tome insistiraju, navodeći kako bi Srbija na taj način pokazala da je i dalje privržena evropskom putu. Postavljaju se ultimatumi i sve otvorenije preti. Ali videćemo šta će od svega toga biti. Nisam baš uveren u to da će Srbija podleći tim pritiscima, baš kao ni Republika Srpska. Teška su vremena i neće biti lako, ali treba izdržati, jer neće ovo doveka trajati", kazao je Jovanović.



Izvor: BN
Foto: BN