Zašto su pušteni pomagači ubistva inspektora


19.10.2023 07:22


Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini izjavilo je žalbu na odluku suda da pusti na slobodu Denija i Bojana Savića, te Dejana Šarića, osumnjičene za pomaganje Nikoli Kokanoviću u slučaju ubistva policijskog inspektora Nenada Markovića ispred kluba 'Džil' u Bijeljini. - OJT Bijeljina je izjavilo žalbu Vijeću Okružnog suda u Bijeljini zbog bitnih povreda krivičnog postupka i pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja - saopštilo je OJT Bijeljina.

Iz saopštenja tužilaštva se vidi da je do puštanja osumnjičenih na slobodu došlo nakon velike pravne borbe. Naime, sudija za prethodni postupak Okružnog suda u Bijeljini je u dva navrata donosio odluku da se osumnjičenima odredi pritvor, ali su po žalbi njihovih branilaca ta rješenja ukidana i vraćana na ponovno odlučivanje.


U konačnici donesena je odluka kojom je odbijen prijedlog tužilaštva za određivanje pritvora Savićima i Šariću. Istom odlukom osumnjičeni su, bez odlaganja, pušteni na slobodu. Nisu im izrečene čak ni mjere zabrane, poput napuštanja mjesta boravišta ili oduzimanja putnih isprava, kao svojevrsnog ”osigurača” od eventualnog bjekstva i obezbjeđenja njihove dostupnosti istražnim organima.

U saopštenju tužilaštva decidno je pobrojano da je Kokanoviću i pomagačima pritvor određen rješenjem Okružnog suda u Bijeljini od 4. oktobra. Nakon žalbe branilaca to rješenje je, u odnosu na trojicu pomagača, ukinuto 9. oktobra i predmet je vraćen sudiji za prethodni postupak na ponovno odlučivanje.

Novo rješenje o pritvoru sudija za prethodni postupak donio je 10. oktobra, da bi nakon žalbe advokata osumnjičenih i to rješenje bilo ukinuto 13. oktobra. Predmet je ponovo vraćen sudiji za prethodni postupak koji je 17. oktobra donio odluku kojom se odbija prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora trojici osumnjičenih.

- Rješenjem Suda, broj 12 0 K 010016 23 Kpp 11 od 17.10.2023. godine, odbija se Prijedlog Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini za određivanje pritvora osumnjičenim D.S., B.S. i D.Š., te se isti imaju odmah pustiti na slobodu - navodi se u saopštenju tužilaštva, uz napomenu da je na to rješenje izjavljena žalba o kojoj sud tek treba da odluči.

Podsjetimo, trojka se tereti za pomaganje počiniocu poslije izvršenog krivičnog djela, te za nedozvoljeno posjedovanje oružja, odnosno tri pištolja koji su tokom istrage pronađeni odbačeni pored kontejnera za smeće. Branioci osumnjičenih od starta tvrde da se Savići i Šarić ne mogu dovesti u vezu sa tim pištoljima i da nije dokazano da su ti pištolji njima pripadali.

Radi se o pištoljima 'Valter' kalibra 7,65 mm, sa okvirom i sedam metaka, 'Crvena zastava' kalibra 9 mm sa okvirom i osam metaka i pištolj 'Crvena zastava' kalibra 7,62 mm i devet metaka.

Policijski inspektor Nenad Marković ubijen sa dva hica u prsa u noći između 1. i 2. oktobra ove godine, ispred noćnog kluba 'Džil'. Za ubistvo je osumnjičen Nikola Kokanović, sin narodnog poslanika i člana Socijalističke partije Zorana Kokanovića, koji je uhapšen zajedno sa trojicom pomagača.Izvor: Glas Srpske
Foto: Glas Srpske