Posebna sjednica Skupštine o vetu Cvijanovićeve


20.10.2023 06:37


Narodna skupština Republike Srpske održaće danas posebnu sjednicu u Banjaluci o vetu srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović na posljednji zaključak Predsjedništva BiH. Na dnevnom redu je prijedlog odluke o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH prema kojoj je zaključak Predsjedništva BiH povodom 'eskalacije napada organa entiteta Republika Srpska na osnovne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanja ustavnopravnog poretka BiH', usvojen bez konsenzusa na osmoj redovnoj sjednici Predsjedništva BiH 10. oktobra, veoma štetan po vitalne interese Srpske, navodi se na sajtu Narodne skupštine.

Riječ je o zaključku Predsjedništva BiH u kome se navodi da je neophodno da se 's ciljem dosljedne implementacije načela pravne sigurnosti i vladavine prava, smjesta prekine sa ultimatumima, separatističkim politikama i napadima na BiH i njene institucije'.

Cvijanovićeva je ranije tim povodom izjavila da Srpska i njeni predstavnici nisu uzurpatori Dejtonskog sporazuma i pozvala narodne poslanike da, radi odbrane interesa i dejtonske pozicije Srpske, spriječe stupanje na snagu posljednjeg zaključka Predsjedništva BiH na koji je stavila veto jer je veoma štetan po vitalne interese Srpske.

Narodna skupština prema Ustavu BiH razmatra izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH i ukoliko je 10 dana od dana prosljeđivanja potvrdi dvotrećinskom većinom od najmanje 56 glasova poslanika, osporena odluka Predsjedništva BiH ne stupa na snagu.

Deseta posebna sjednica parlamenta Srpske biće održana u prostorijama Narodne skupštine u Banjaluci u 11.00 časova.Izvor: Srna
Foto: Srna