Struka: Ne pijte gazirana pića, samo vodu


10.11.2023 10:11


Misteriozni slučajevi trovanja pićima 'Coca-Cole' u Hrvatskoj i dalje imaju niz neodgovorenih pitanja, svi stručnjaci upozoravaju na jedno – voda ne spaljuje jednjak, ne pijte gazirana pića! Slučajevi trovanja pićem i spaljivanja želuca i jednjaka potresaju susjednu Hrvatsku. Nakon Rijeke, Zagreba i Varaždina novi slučajevi trovanja nakon konzumacije gaziranih pića zabilježeni su u Splitu i Karlovcu. Skoro svi slučajevi se dovode u vezu s pićem 'Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate' 330 ml proizvođača 'Coca-Cola'.

Ta kompanija je potvrdila da povlači dvije ograničene serije tog pića, ali i jednu 'Coca-Cola Originale Taste' od pola litra u plastičnoj ambalaži. To im je naloženo i od tamošnjeg Državnog inspektorata.

Iz Agencije za bezbjednost hrane BiH su zbog mjera predostrožnosti naložili inspekcijski nadzor. Kako su nam juče kazali iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP), odmah su u vezi sa zahtjevom Agencije za pojačanim mjerama kontrole prilikom uvoza i plasiranja proizvoda 'Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate' 330 ml na unutrašnjem tržištu, putem Sektora granične inspekcije i Federalnog zdravstvenog inspektorata, počeli poduzimati mjere pojačanog nadzora nad prometovanjem tih proizvoda u unutrašnjem i prekograničnom prometu roba.

Naglasili su da Agencija nije obaviještena putem EU RASFF sistema o distribuciji navedenih proizvoda u našu zemlju. Takođe, prema očitovanju 'Coca-Cola BH' Sarajevo dostavljenom Agenciji, proizvod robne marke 'Romerquelle' se ne uvozi niti stavlja u promet na teritoriji BiH.

Misteriozni slučajevi trovanja pićima 'Coca-Cole' u Hrvatskoj i dalje imaju niz neodgovorenih pitanja, svi stručnjaci upozoravaju na jedno – voda ne spaljuje jednjak, ne pijte gazirana pića!

Prof. dr. Sejit Bobar, vještak hemijske struke, kazao nam je da je bez nalaza vrlo teško reći kako je došlo do kontaminacije spornih napitaka. Brojni su faktori, rekao je, koji mogu dovesti do toga, od samog procesa proizvodnje, skladištenja, transporta i slično, te je potrebno što prije uzeti uzorke i napraviti analize.

Prof. dr. Jasenko Karamehić, imunolog i toksikolog, upozorio je građane BiH na to da su gazirana pića, uopšte, nezdrava. To su pića, naglasio je, koja oštećuju organizam.

Građanima je posebno savjetovao da obrate pažnju i na kupovinu flaširane vode.

U Hrvatskoj su s polica trgovina povučena pića 'Coca-Cole Original taste' u PET ambalaži od 0,5 l i 'Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate' 330 ml u staklenoj ambalaži.

 Izvor: Avaz
Foto: Romerquelle