Diplomatija BiH kao raštimovan orkestar


09.04.2022 08:57


To što je ambasador BiH u Ujedinjenim nacijama Sven Alkalaj, bez saglasnosti Predsjedništva BiH, glasao za suspenziju Rusije iz Savjeta UN za ljudska prava, još jedan je od primjera da bh. spoljna politika funkcioniše poput raštimovanog orkestra. Smatraju to analitičari, koji pritom dodaju da diplomatija BiH, načinom na koji se vodi, kvari naš ugled na međunarodnom planu."Prije bih rekla da imamo grupu slobodnih strijelaca, nego da postoji jedna strategija i konzistentnost u spoljnoj politici BiH. To je veoma loše za naš međunarodni ugled, jer se zapravo šalje vani jedna slika djelovanja jednog raštimovanog orkestra", ističe u izjavi za "Nezavisne novine" politička analitičarka Tanja Topić.

Ona naglašava da se vrlo teško može govoriti o tome da BiH na međunarodnoj sceni ima neku vrstu ugleda.

"Njen imidž je izuzetno narušen upravo zbog ovakvih ponašanja koja zapravo samo još više urušavaju ionako loš međunarodni ugled koji zemlja ima", rekla je Topićeva.

Riječi hvale o bh.diplomatiji nema ni akademik i politički analitičar Slavo Kukić, koji ističe da, u vezi s pitanjem spoljne politike, niže ne možemo pasti.

"BiH nema diplomatiju. Milorad Dodik ima svoju diplomatiju, Bakir Izetbegović svoju i Dragan Čović svoju. Kada BiH bude imala diplomatiju, a imaće je kada bude imala državu, onda će sve što danas izgleda kao nigdje na svijetu, nadam se, iz korijena biti promijenjeno", rekao je Kukić za "Nezavisne novine".

Naš sagovornik ne vjeruje da nam u svijetu može išta dodatno srozati ugled koji imamo.

"BiH, po onome kako je njeni prvi ljudi predstavljaju u svijetu, naprosto nije zemlja koja se ozbiljno doživljava. Prema tome, mi i ne možemo pasti niže nego što smo pali", ocijenio je Kukić.

Podsjetimo, Generalna skupština UN izglasala je u četvrtak suspenziju Rusije iz Savjeta UN za ljudska prava. Za inicijativu koju su predvodile SAD, glasale su 93 zemlje, dok su 24 zemlje glasale protiv, a 58 zemalja je bilo uzdržano.

Alkalaj je glasao za suspenziju Rusije, iako se BiH o ovom pitanju nije izjasnila, odnosno uprkos nepostojanju odluke Predsjedništva BiH.

"Predsjedništvo nije zauzelo stav o sjednici Generalne skupštine UN o isključivanju Rusije iz Savjeta za ljudska prava", rekao je u četvrtak srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik te dodao da je neprihvatljivo da bez stava Predsjedništva bilo ko glasa u Skupštini Ujedinjenih nacija.

Da će Alkalaj ipak glasati, objavila je Bisera Turković, ministarka inostranih poslova BiH, na svojoj Facebook stranici uoči glasanja.

"BiH će na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih naroda podržati inicijativu za suspenziju Ruske Federacije iz Vijeća za ljudska prava UN zbog kršenja ljudskih prava u Ukrajini", poručila Turkovićeva, koja je i zamjenica predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.Izvor: Nezavisne
Foto: Diplomatija BiH kao raštimovan orkestar