Facebook priprema dvije velike promjene


17.06.2022 12:40


Facebook priprema dvije promjene za svoju aplikaciju. U internom dokumentu do kojeg je došao The Verge, Tom Ellison, Metin izvršni direktor zadužen za Facebook, iznio je dva ključna prioriteta kompanije.



Prvi je da mreža preporučuje korisnicima više objava koje dolaze s različitih strana, a ne samo s profila i stranica koje prate. Preporuke će uključivati i Reels kratke video snimke, a sam sastav podsjećati na For you sekciju na TikToku. Ideja je prebaciti cijeli sastav početne stranice na takozvani Discovery Engine koji bi trebao preporučiti novi sadržaj svaki put kada korisnik uđe u aplikaciju.

Facebook je bio pionir tehnologije koja uči navike korisnika i preporučuje objave s profila i stranica na koje korisnik zapravo reagira.

TikTok je otišao korak dalje i počeo preporučivati i objave s profila koje korisnici ne prate, model koji se pokazao izuzetno uspješnim. Na ovaj način korisnici svo vrijeme pronalaze novi sadržaj, a mreža zahvaljujući tome još bolje procjenjuje što se korisnicima sviđa. TikTok je ovim potezom ujedno izjednačio teren za autore i influencere, pružajući im mogućnost da s malo pratitelja preko noći postanu viralni.

Kada redizajn bude gotov, početna stranica će na vrhu biti mješavina storyja i reelsa, praćena mješavinom objava prijatelja i objava koje preporučuje novi Discovery Engine.

Linker
Drugi prioritet kompanije je ponovno spajanje Facebooka i Messengera u jednu aplikaciju na mobilnim uređajima. S gornje desne strane nalaziće se samo ikonica za poruke koja korisnika vodi u poruke bez napuštanja aplikacije. Cilj je pojednostaviti korisnicima komunikaciju i ispraviti pogrešnu odluku o razdvajanju aplikacija donesenu prije skoro desetljeće.

Tom Ellison je izjavio za Verge da je kompanija “sporo uvidjela konkurentsku prijetnju Tiktoka” i dodao “da je postalo sasvim jasno da su kratki video snimci najpopularniji format na društvenim mrežama, kao i da se ljudi žele povezivati preko sadržaja”.

 



Izvor: Poslovni.hr
Foto: Pixabay