Sastanak lidera EU i Zapadnog Balkana u Briselu


23.06.2022 08:04


Lideri EU i Zapadnog Balkana sastaće se danas u Briselu uoči junskog sastanka Evropskog savjeta, objavljeno je na sajtu EU. 



Lideri će razgovarati o napretku u integraciji u EU i izazovima koji proističu iz ruske operacije u Ukrajini.

Кonferencija će biti održana na nivou lidera zemalja i okupiće 27 članica EU, šest partnera sa Zapadnog Balkana i predstavnike institucija EU.

Sastanak će biti i prilika za sagledavanje napretka u ključnim investicijama u okviru Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, za razgovor o geostrateškim pitanjima, o načinima za podsticanje međuljudskih kontakata i promovisanje usklađivanja sa vrijednostima EU, kao i zajedničkoj spoljnoj i bezbjednosnoj politici.

Od lidera EU očekuje se da jasno izraze nedvosmislenu podršku integraciji Zapadnog Balkana u EU i da iskoriste zamah stvoren geopolitičkim događajima za preduzimanje novih koraka u saradnji na evropskom kontinentu.

Među ciljevima sastanka je istraživanje inovativnih načina za unapređenje pregovora o pristupanju, podsticanje reformi i napredak u postepenoj integraciji između EU i regiona, nadovezujući se na revidiranu metodologiju proširenja EU.

Od lidera se očekuje da identifikuju ključne akcije za poboljšanje otpornosti partnera sa Zapadnog Balkana na hibridne prijetnje, posebno sajber-prijetnje i dezinformacije, te zaštitu od previranja na tržištu energije i hrane.



Izvor: Srna
Foto: Pixabay