Sumnjivi poslovi Vlade Srpske sa kineskim firmama


23.06.2022 21:44


Vlada Republike Srpske godinama realizuje veći broj projekata sa kineskim firmama. Dok predstavnici vlasti tvrde da ne postoje nikakvi problemi u provođenju ovih projekata i da je Vlada zadovoljna, iz opozicije upozoravaju da su u pitanju krajnje sumnjivi i netransparentni poslovi koji građane Republike Srpske koštaju desetine miliona maraka. 



Prije više od 15 godina Republika Srpska je trebalo da počne da gradi hidroelektrane na rijeci Bistrici kod Foče. Decenijama su rađene strategije i studije, Bistrica je prodata pa kupljena od preduzeća Kaldera.

U tim radnjama Republika Srpska je ostala bez desetina miliona maraka. Nakon brojnih peripetija 2021. godine postavlja se kamen temeljac za izgradnju tri hidroelektrane na Bistrici.

Predstavnici opozicije kažu da su u vrijeme ozvaničenja radova nedostajale brojne dozvole, a prekršena su i 2 zakona i niz procedura. Upozoravaju da se radovi i sada izvode na osnovu građevinskih i ekoloških dozvola koje su istekle prije nekoliko godina.

Partner Republie Srpske za gradnju hidroelektrane Bistrica je kineska kompanija AVIC. Resorni ministar međutim tvrdi da Kinezi ove hidrocentrale ne grade bez potrebnih dozvola i mimo zakona.

Kinezi su takođe najavili preuzimanje koncesije za izgradnju Termoelektrane Ugljevik 3 od Rašida Serdarova, međutim kako saznajemo to se još nije dogodilo. Kineska Eksim banka je partner i u izgdradnji Hidroelektrane Dabar. Ekonomisti upozoravaju da se u proteklim godinama često neosnovano i na netransparentan način pogodovalo stranim investitorima na štetu građana Republike Srpske.

Pored hidroelektrana Kinezi u Srpskoj grade i auto-put Banja Luka - Prijedor za koji je koncesionim ugovorom angažovana firma Šandong haj spid.. Iako su mediji upozoravali na nedovoljnu transparentnost projekta vrijednog stotine miliona maraka, premijer Republike Srpske Radovan Višković je odbio da objavi koncesioni ugovor za izgradnju pravdajući se da to ne dozvoljava kineski partner.




Izvor: BN/M.Kovač
Foto: BN