Kakav rejting ima Zelenski u Ukrajini?


18.06.2024 08:10


Dve trećine Ukrajinaca smatra da Volodimir Zelenski treba da ostane predsednik do kraja vanrednog stanja, pokazali su rezultati istraživanja Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju (KMIS), sprovedenog u okviru projekta 'Mobilize' krajem maja. U izveštaju se navodi da 70 odsto ispitanika smatra da Zelenski treba da ostane predsednik do kraja vanrednog stanja, dok se 22 odsto se izjasnilo protiv.

"U zavisnosti od regiona prebivališta, sa ovim se slaže 65-74 odsto ispitanika, odnosno velika većina Ukrajinaca ne dovodi u pitanje legitimitet predsednika", navodi se u izveštaju, prenosi Ukrinform.

Istovremeno, prema anketi, većina Ukrajinaca, 56 odsto uglavnom ili potpuno odobrava aktivnosti Zelenskog kao predsednika Ukrajine, dok njih 37 odsto ne odobrava.

U prethodnom istraživanju u septembru 2023, 77 odsto je podržalo njegov učinak.

"Prema tome, nivo odobravanja je značajno smanjen, ali ostaje na visokom nivou", napominje se u istraživanju KMIS-a.

Pored toga, od ispitanika je traženo da odgovore koja od osam reči ili fraza najbolje opisuje odnos prema predsedniku.

Iako postoji tendencija smanjenja udela onih koji se prema predsedniku odnose sa divljenjem sa 33 odsto u julu 2022. na 8 odsto, generalno gledano, većina Ukrajinaca (69 odsto) ima neutralno-pozitivan stav (sa izraženijom neutralnošću i uzdržanošću) prema Zelenskom, primećuju sociolozi.

Istraživanje je sprovedeno od 26. maja do 1. juna, a telefonski je intervjuisano 2.011 punoletnih stanovnika teritorija pod kontrolom vlade Ukrajine.Izvor: Tanjug
Foto: MICHAEL BUHOLZER/AP