U slučaju napada Rusija i S. Koreja brane jedna drugu


19.06.2024 12:41


Ruski predsednik Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un danas su, tokom samita u Pjongjangu potpisali sporazum o saradnji, koji uključuje obećanje uzajamne pomoći ako budu napadnute. Nije bilo jasno kakvu vrstu pomoći će zahtevati sporazum, opisan kao "sveobuhvatno strateško partnerstvo".

Putin je dodao da Rusija ne isključuje mogućnost razvoja vojno-tehničke saradnje sa Severnom Korejom u tom sporazumu, prenose ruske državne novinske agencije.

Kim je rekao da je sporazum mirnog i odbrambenog karaktera, navode Ria Novosti.

"Ne sumnjam da će to postati pokretačka snaga koja ubrzava stvaranje novog multipolarnog sveta", rekao je Kim.

Rusija i Severna Koreja potpisale su i sporazume o saradnji u oblastima zdravstva, medicinskog obrazovanja i nauke, prenose ruski državni mediji pozivajući se na sajt Kremlja.

Ovo je prva Putinova poseta Severnoj Koreji nakon 24 godine i dolazi usred sve veće zabrinutosti međunarodne zajednice zbog aranžmana o naoružanju u kojem ta zemlja Moskvi obezbeđuje preko potrebnu municiju za njen rat u Ukrajini u zamenu za ekonomsku pomoć i transfer tehnologije koji bi mogli da pojačaju pretnju koju predstavlja Kimov program nuklearnog oružja i raketa.

 


Izvor: Kurir
Foto: AP Gavriil Grigorov