Papreno naplate loše gorivo na benzinskim pumpama


24.06.2022 09:35


Na pojedinim benzinskim pumpama u Srpskoj gorivo nije odgovarajućeg kvaliteta, o čemu svjedoči i podatak da su tim poslovnim subjektima inspektori u 2021. godini napisali 32 prekršajna naloga u vrijednosti od 388.000 maraka. 



U Inspektoratu RS kazali su da su u toku 2021. godine u oblasti nafte i gasa obavili 1.324 kontrole, te da su uzeli 2.189 uzoraka goriva.

- Laboratorijskim analizama u 17 slučajeva utvrđena su odstupanja u odnosu na parametre definisane Odlukom o kvalitetu tečnih naftnih goriva - kazali su “Glasu Srpske” u Inspektoratu.

Naglasili su da je najčešća neusaglašenost tečnog naftnog goriva prisutna kod “dizela” u pogledu parametra “tačka paljenja”, čiji standard je propisan Odlukom o kvalitetu tečnih naftnih goriva.

U Inspektoratu RS podsjećaju da kontrole usklađenosti kvaliteta tečnih naftnih goriva obavljaju u dva perioda, odnosno ljeti i zimi.

Pojedini vozači u Srpskoj navode da pojedine pumpe treba izbjegavati u širokom luku.

- Pored toga što je gorivo skupo, ono je na pojedinim benzinskim pumpama i nekvalitetno. Nažalost, točimo i gorivo nikakvog kvaliteta koje papreno plaćamo, što nanosi i veliku štetu vozilima. Automehaničari nas i savjetuju da ne idemo na pojedine pumpe i da tamo ne točimo gorivo jer su se uvjerili da loš kvalitet goriva kod velikog broja vozila dovodi do kvara - navode vozači.

Dodaju da bi, ako ništa, inspektori trebalo da objave nazive onih kod kojih su utvrdili određene propuste kad je u pitanju kvalitet.

- Ali u ovoj zemlji od toga nema ništa. Nisu objavili ni kada su kršili marže i dizali neopravdano cijene goriva, pa neće ni sad. Rade šta hoće, jer im se može - ističu ogorčeni vozači.

Cijene goriva na benzinskim pumpama u Srpskoj idu uzlaznom putanjom od početka ove godine, pa je na pojedinim pumpama litar dostigao i cijenu od 3,75 maraka.

Međutim, sve su prilike da se tu korekcije neće zaustaviti jer naftaši najavljuju dalji rast cijena.

Prema njihovim prognozama, litar će ubrzo koštati i četiri marke, pa i više. Kako navode, sve zavisi od ulaznih cijena, što, kako kažu, sve zavisi od rafinerija u okruženju.

 

Marža

 

Inspektori u Srpskoj od početka marta kontrolišu poštivanje uredbe o ograničenoj marži na naftne derivate. Na osnovu toga izdata su 202 prekršajna naloga u vrijednosti od oko 1,5 miliona KM, dok utvrđena protivpravno stečena imovinska korist iznosi 139.287 KM.



Izvor: Glas Srpske
Foto: Ilustracija