Deklaracija pojačala podjele između vlasti i opozicije zbog Dana Republike Srpske (UŽIVO)


02.07.2024 17:23


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je danas u Banjaluci da je Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda jedan od istorijski najvažnih i najmoćnijih dokumenata srpskog naroda u cjelini. "Deklaracija govori o jedinstvu srpskog naroda i njome se odgovara na sva pitanja i zebnje iz prošlosti i daje nam snagu da idemo dalje", rekao je Dodik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je naglasio da je za očekivati da će vlade Srpske i Srbije i ostale zemlje, gdje Srbi mogu da dobiju podršku, biti sačinjeni operativni planovi za sprovođenje Deklaracije.

"Svi stavovi iz Deklaracije i njena preambula daju odgovoge na dešavanja u prošlosti i tretira se sve ono što je važno za budućnost. Kada je riječ o praznicima, 9. januar nastavljmo obilježavati, ali ćemo slaviti i Sretenje kao zajednički praznik.

Nema potrebe da se spekuliše o 9. januaru i ne treba ništa objašnjavati, jer je sve aposlutno jasno. Oni koji ovo osporavaju vidljivio je da rade u skladu sa stavovima iz Sarajeva", istakao je Dodik, prenijela je Srna.

Željka Cvijanović, srpska članica Predsjedništva BiH, je rekla da je dokument izbalansiran u skladu s potrebana za buduće vrijeme ali i da se njime brani kultura, radicija i identitet.

„Dokument jasno govori da smo opredijeljeni da gradimo mir i političku i ekonomsku stabilnost i zadovoljna sam zbog te činjenice“, rekla je ona i dodala da se sigurnost garantuje tako što se svi pridržavaju ustava i zakona.

 

Šef poslaničkog kluba Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović iznio mišljenje o Deklaraciji sa sve srpskog sabora, održanog u Beogradu.

Vukanović je ukazao da je to Deklaracija vlasti Srbije i Republike Srpske i da je neprihvatljivo da se danas usvoji Deklaracija a u utorak da se gazi kada je na dnevnom redu dokument o razdruživanju Republike Srpske sa Federacije.

Nacionalni interes Republike Srpske je da sačuva Dejtonski sporazum i da se desi pomirenje Srba i Bošnjaka...

Evo šta je rekao Vukanović, koga je predsjednik parlamenta Nenad Stevandić prekidao:

 

Vukanoviću je replicirao Dodik, koji je kazao da on nije oktroisan od stranaca, na što mu je takođe pokušao odgovoriti Vukanović, ali je ga je Stevandić udaljio sa skupštinskog zasjedanja do kraja ove tačke dnevnog reda:.

 

Šef poslaničkog kluba SDS-a Vukota Govedarica danas je predložio amandam na Deklaraciju usvojenu na nedavno održanom svesrpskom saboru u Beogradu u kome predlaže da 15 febrauar bude Dan svesrpske državnosti umjesto Dana državnosti Republike Srpske i Srbije.

Govedarica je kazao da će se time izbjeći zamka da je Republika Srpske tom Deklaracijom odustala od svog Dana, koji se obilježeva 9. januara.

 

I Igor Crnadak, šef poslaničkog kluba PDP-a takođe je rekao da tačka 29. Deklaracije mora da pretrpi rpmjene, jer Republika Srpska ne sme da izguvi svoj Dan Republike Srpske.

 

Međutim, vlast, predvođena SNSD-om ne prihvata intervencije u tekst Deklaracije. Stevandić je i danas rekao da je dobio upozoravajuće pismo Kristijana Šmita, koga ne priznaje i nije otkrio sadržaj pisma niti ga je distribuirao poslanicima.Izvor: BN
Foto: BN