Zakoni o IRB-u neće zaživjeti, potrebna saglasnost CBBiH


05.07.2024 12:08


Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić izjavila je danas za Fenu da set zakona koje je juče usvojila Narodna skupština Republike Srpske a po kojima Investiciono-razvojna banka RS (IRB) može obavljati unutrašnji platni promet i primati depozite neće zaživjeti. Pojasnila je da bi za to bila potrebna i saglasnost Centralne banke BiH zbog čega je moguće da taj pokušaj propadne i prije nego što je počeo, iako je resorna ministrica najavila brojne pripreme.

Cenić je istakla da je u toj priči previše nedorečenosti i neusklađenosti s važećim sistemom te kontradiktornosti i sukoba interesa da bi ikada moglo funkcionisati u praksi.

- Ukoliko bi pokušali to provesti na silu, bez saglasnosti Centralne banke BiH i protiv svih međunarodnih upozorenja, to bi se urušilo jer su oni poznati po tome da ne znaju upravljati finansijama i bankarskim sistemom - navela je Cenić.

Podsjetila je da je politička garnitura koja to pokušava provesti dosad upropastila toliko stvari da će ovo biti samo još jedna u nizu i pritom će još više ljudi završiti na crnoj listi SAD-a.Izvor: Fena
Foto: Fena