Region Z. Balkana od strateškog značaja za Alijansu


11.07.2024 06:56


Članice NATO su u zajedničkom saopštenju sa samita koji se održava u Vašingtonu poručile da su regioni Zapadnog Balkana i Crnog mora od strateškog značaja za Alijansu i da NATO ostaje snažno posvećen njihovoj bezbednosti i stabilnosti. "Nastavićemo da unapređujemo naš politički dijalog i praktičnu saradnju sa Zapadnim Balkanom kako bismo podržali reforme, regionalni mir i bezbednost i suprotstavili se zlonamernom uticaju, uključujući dezinformacije, hibridne i sajber pretnje, koje predstavljaju državni i nedržavni akteri", naglašava se u deklaraciji.

Kako se dodaje u saopštenju, demokratske vrednosti, vladavina prava, domaće reforme i dobrosusedski odnosi su od vitalnog značaja za regionalnu saradnju i evroatlantske integracije, zbog čega NATO očekuje nastavak napretka u tom pogledu.

"Ostajemo posvećeni kontinuiranom angažovanju NATO-a na Zapadnom Balkanu, uključujući i preko kosovskih snaga (KFOR) koje predvodi NATO... Dalje ćemo pratiti i procenjivati razvoj događaja u regionu sa posebnim fokusom na pretnje našoj bezbednosti i potencijalne mogućnosti za bližu saradnju sa našim partnerima u regionu. NATO podržava evroatlantske težnje zainteresovanih zemalja u ovom regionu", navodi se u deklaraciji.Izvor: Tanjug
Foto: AP