Zašto mačke grebu namještaj?


01.07.2022 11:52


Uprkos tome što se za mačke smatra da su vrlo nezavisne i hladne životinje, mnogi vlasnici mačaka formiraju blisku emotivnu konekciju sa svojim ljubimcima.



Ipak, nova istraživanja će možda podstaći vlasnike mačaka da se suzdrže prevelikog pokazivanja emocija prema svojim ljubimcima.

Istraživači sa Federalnog univerziteta Rio Grande do Sul upozoravaju da postoji mnogo veća verovatnoća da će mačke grebati i uništavati nameštaj ukoliko sa svojim vlasnicima imaju jako blizak odnos.

"Ono što je neočekivano, prema našoj studiji, jeste da se ponašanje mačaka prilikom grebanja i uništavanja nameštaja može pripisati visokom nivou emotivne bliskosti sa njihovim gazdama", pišu istraživači.

U studiji, istraživači su želeli da otkriju da li nivo emotivne bliskosti između vlasnika i mačke može uticati na ponašanje ovih životinja.

"Dokazi potkrepljuju istraživanje o tome da na ponašanje mačaka utiče emotivna bliskost sa njihovim vlasnicima", napisao je tim u svojoj studiji, objavljenoj u Žurnalu veterinarskog ponašanja.

"U nekim slučajevima, loš odnos može rezultirati zanemarivanjem, maltretiranjem i napuštanjem životinje."

Istraživači su uradili anketu prilikom koje je ispitano 500 vlasnika mačaka iz Brazila o njihovom odnosu sa svojim ljubimcima, karakteristikama koje ih opisuju, kao i ponašanju ovih životinja.

Velika većina učesnika ovog istraživanja (90 odsto) bile su žene, a nivo emotivne bliskosti bio je veći u ovoj grupi nego među muškim vlasnicima.

Faktori kao što su čest odlazak kod veterinara i posedovanje drugih kućnih ljubimaca, takođe su direktno povezani i utiču na nivo bliskosti između vlasnika i životinje.

"Nije pronađena nikakva konekcija emotivne bliskosti vlasnika i prisustva agresivnog ponašanja, preterane vokalizacije ili neprikladne eliminacije kod mačke", kažu istraživači.

Ipak, tim je iznenađen saznanjem da je emotivna bliskost izgleda povezana sa grebanjem kod mačaka.

"Iznenađujuće je da se grebanje i uništavanje nameštaja direktno dovodi u vezu sa većom emotivnom bliskošću vlasnika i njihovih mačaka", dodaju.

Nažalost, uzrok ovoga ostaje nejasan.

"Ovo ponašanje moglo bi da se protumači kao podnošljivo i očekivano od strane većine vlasnika, s obzirom na to da se grebanje uglavnom manje ispravlja od nekih drugih problematičnih navika mačaka", tim je zaključio, piše 24Sedam.



Izvor: prva.rs
Foto: Pixabay