Kako je Putin nadigrao Zapad - ništa od recesije


08.07.2022 08:30


Manevrom ruskog predsednika Vladimira Putina izbegnuta je teška recesija u privredi, jer visoka cena nafte nadoknađuje efekat sankcija, piše Blumberg. - Moskva je uspela da izbegne veliku recesiju zahvaljujući merama preduzetim za stabilizaciju rublje i značajnim prihodima od izvoza - navodi se u tekstu.

U članku se napominje da se, po svemu sudeći, nisu ostvarile pretnje Zapada kako će te mere pričiniti veliku štetu Rusiji.Umesto toga, Rusija se suočava sa mnogo blažom recesijom nego što su mnogi analitičari u početku očekivali. Tome je, prema njihovom mišljenju, doprineo rast proizvodnje nafte, koji je oslabio uticaj američkih i evropskih sankcija.

U tekstu se navodi da je Moskva pokazala neverovatnu sposobnost da izdrži sankcioni nalet Zapada kojem, sa druge strana, prete ekonomski i politički problemi.

Posle početka ruske vojne specijalne u Ukrajini s ciljem demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine, Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Moskvu. Mnoge zemlje su najavile zamrzavanje ruske imovine, sve su glasniji pozivi da se potpuno blokira uvoz ruskih energenata.

Ove mere su se ispostavile kao problem za sam Zapad - povećale su inflaciju i cenu hrane i goriva.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin istakao je da su sankcije zadale ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, aktuelna dešavanja povlače crtu pod globalnom dominacijom Zapada i u politici i u ekonomiji.

(Agencije Foto: )Izvor: Agencije
Foto: EPA/ALEXEY NIKOLSKY/SPUTNIK