Bundestag danas o slanju njemačkih vojnika u BiH


08.07.2022 08:32


Njemački parlament Bundestag odlučivaće danas o prijedlogu njemačke vlade o slanju do 50 vojnika u mirovnu misiju EUFOR 'Altea' u BiH. 



Zadaci njemačkih vojnika biće podrška i koordinacija obuke Oružanih snaga BiH, podrška stvaranju sigurnog okruženja, a misija je, kako se navodi u prijedlogu Vlade, doprinos očuvanju Dejtonskog mirovnog sporzuma iz 1995. godine, objavljeno je na sajtu Bundestaga.

Njamačka Vlada navodi u prijedlogu da 30 godina nakon početka rata i dalje ima veliki interes za stabilizaciju BiH, njen razvoj u mirnu i demokratsku pravnu državu, koja može samostalno da obezbijedi slobodu i bezbjednost svojih građana.

U prijedlogu se navodi da je, osim pomirenja i prevladavanja etničke podijeljenosti, cilj i uključivanje BiH u EU i evroatlantsku zajednicu.

Njamačka Vlada napominje u prijedlogu da "aktuelni politički razvoj situacije u BiH daju osnova za veliku brigu".

"Etničke podjele još utiču na svakodnevicu, dominiraju politikom i blokiraju napredak i reformske procese. Nacionalistička i huškačka retorika danas su ponovo dio političkog diskursa", navodi se u prijedlogu njemačke Vlade.

U prijedlogu se ističe da je, osim toga parlament Republike Srpske proteklih mjeseci preduzeo konkretne pravne korake, koje, kako su naveli, "ovaj region dalje odvajaju od države".

Postoji opasnost i da bi, kako se navodi, ruski rat protiv Ukrajine i konfrontacija između zapadnih vrijednosti i zajedništva država i Rusije, "ruska strana mogla iskoristiti kao katalizator za dalju destabilizaciju BiH".

Njamačka vlada zaključuje da zabrinutosti doprinose i posebno bliske veze "srpske vlade" sa Ruskom Federacijom i njen uticaj na Republiku Srpsku.

Rasprava počinje u 13.10 časova i trebalo bi da traje 40 minuta.

 



Izvor: Srna
Foto: Ilustracija