Ustavni sud Republike Srpske presudio u korist Govedarice


08.07.2022 08:34


Inicijativu za ocjenu ustavnosti podnio je član Predsjedništva SDS Vukota Govedarica. 



Ustavni sud Republike Srpske donio je odluku da je odluka (iz prošle godine) o kreditnom zaduženju opštine Gacko u iznosu od 7 000 000 KM neustavna i nezakonita.

Inicijativu za ocjenu ustavnosti podnio je član Predsjedništva SDS Vukota Govedarica.



"Utvrđuje se da Odluka o kreditnom zaduženju opštine Gacko (Službeni glasnik opštine Gacko broj 5/21) nije u saglasnosti s Ustavom Republike Srpske i Zakonom o zaduženju dugu i garancijama Republike Srpske“, navodi se u odluci Ustavnog suda Republike Srpske.

 

 

Nezakonita i neustavna odluka donesena je u junu mjesecu kada je Skupština opštine Gacko, predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata donijela je Odluku o kreditnom zaduženju kojom je imala namjeru da Opštinu Gacko zaduži u iznosu do 7 000 000 KM.

Govedarica je tada tvrdio da Odluka o kreditnom zaduženju nije u skladu sa Ustavom Republike Srpske, kao i da je riječ o nezakonitoj odluci koja je u mnogim odredbama suprotna Zakonu o zaduženju dugu i garancijama Republike Srpske.



Pored inicijative za ocjenu ustavnosti, Govedarica je podnio i Ministarstvu uprave i lokalne samouprave Republike Srpske zahtjev za nadzor nad zakonitošću odluke o navedenom kreditnom zaduženju kako bi se odluka poništila i stavila van snage.

Odluka o kreditnom zaduženju nikada nije stavljena van snage, ni odlukom ministarstva niti je takvu odluku donijela Skupština opštine Gacko.

Govedarica je pozdravio odluku Ustavnog suda Republike Srpske, konstatujući da se mora stati na put političkom nasilju i drskosti nepoštovanja zakona, koju provodi vlast SNSD-a.



Izvor: BN
Foto: BN