Cijene nafte u svijetu u padu, ali ne i kod nas!


14.07.2022 10:02


Cijene nafte na svjetskim berzama ne prestaju da padaju, pa je jutros cijena brent nafte pala ispod 100 dolara i iznosi 99,55 dolara po barelu. Iako je ovo prvi ovakav pad cijene u posljednja tri mjeseca, na domaćim benzinskim pumpama cijene goriva se ne snižavaju. 



Dok cijene nafte na svjetskom tržištu padaju, na domaćim benzinskim pumpama cijene goriva su i dalje papreno visoke. Ekonomisti objašnjavaju da uprkos svjetskim kretanjima, pojeftinjenja maloprodajne cijene goriva kod nas nema jer distributeri i dalje koriste stare skupe zalihe nafte, lanci snabdijevanja su poremećeni, evro pada u odnosu na američki dolar, a reakcije države u cilju snižavanja cijena goriva kod nas nema.

Ekonomisti upozoravaju da bi sve bilo drugačije, da nije uništena jedina rafinerija nafte u Republici Srpskoj, jer bi se tada kupovala jeftinija sirova nafta koja bi bila prerađivana u BiH.

Najvažnije pitanje za građane koji mjesecima kupuju rekordno skupo gorivo je budućnost ovakvih kretanja. Oni koji prate promjene na tržištu energenata nemaju dobre vijesti: kažu da će cijene nastaviti da rastu bez obzira na svjetska kretanja.

Upravo zbog želje bogatih evropskih država da obezbijede zalihe nafte do Nove godine, kažu naši sagovornici, za Bosnu i Hercegovinu se ne predviđa kraj nekontrolisanog divljanja cijena goriva, koje već mjesecima izazivaju drastično poskupljenje gotovo svih proizvoda.



Izvor: BN
Foto: BN