Pao ukrajinski avion na letu Niš-Aman - prevozio municiju


17.07.2022 12:37


Avion koji se sinoć nešto pre 23 sata srušio kod grada Kavala na severu Grčke, bio je ukrajinski Antonov An-12BK koji je leteo iz Niša za Aman, objavio je portal Flightradar24.



Kao se navodi na Tviter nalogu tog portala, u pitanju je avion ukrajinske kompanije "Meridijan".

Grčka civilna avijacija potvrdila je da je avion leteo iz Srbije za Jordan, navodi agencija AP.

Grčki mediji tvrde da se u avionu nalazilo osam osoba i da je prenosio 12 tona "opasnih materijala", pretežno eksploziva.

 

Lokalni zvaničnici naveli su, međutim, da nema konkretnih informacija o teretu aviona, a vlasti navode da ne znaju da li je u avionu bilo opasnih hemikalija.

Iz predostrožnosti i zbog snažnog mirisa koji dopire sa mesta udesa, koordinacioni komitet sastavljen od predstavnika lokalnih opština, policije i vatrogasnih službi, naložio je stanovnicima dva mesta koja su najbliža mestu nesreće da drže zatvorene prozore i ne napuštaju domove, kao i da nose maske.

Grčka civilna avijacija je saopštila da je pilot uspeo da obavesti vlasti o problemu sa jednim od motora aviona, kao i da su mu dali opciju da sleti ili na aerodrom u Solunu, ili Kavali, a da se on opredelio za Kavalu koja je bila bliže pošto mora da izvede prinudno sletanje.

Gotovo odmah nakon toga, komunikacija sa avionom je izgubljena i on se srušio oko 40 kilometara zapadno od aerodroma u Kavali, prenosi AP.

Eksplozije su ođekivale čitave noći u okolini mesta pada aviona, navode lokalni stanovnici, koji kažu da su neposredno pre nesreće videli vatrenu loptu i trag od dima na nebu.

Grčki ERT je preneo da su na lice mesta upućeni eksperti za eksplozive kojima će će priključiti stručnjaci iz grčke Komisije za atomsku energiju.



Izvor: Tanjug
Foto: Tanjug