Ucjene ministarke Trivić: Može posao, ali za 70 glasova


23.07.2022 23:24


Da se u javni sektor zapošljava po stranačkoj osnovi to već znaju svi i odavno nije tajna. Ali nije čest slučaj da žrtva stranačkog zapošljavanja javno progovori. To je uradila mlada učiteljica Nada Vasiljević koja, kako je ispričala za podkast Pretres, nije pristala na ucjene iz Ministarstva prosvjete i kulture i Ujedinjene Srpske.



Nada Vasiljević je profesorica razredne nastave koja je  putem javnog konkursa primljena na određeno vrijeme u OŠ “Branko Radičević” u Banjaluci 1. septembra 2018. Kaže da je spojila ljubav i posao, imala kvalitetan rad sa djecom i dobru komunikaciju sa roditeljima. Nakon nepune dvije godina odlučila se da konkuriše na neodređeno vrijeme, tada dobija i dodatne uslove.

"Pred kraj školske godine otišla sam kod trenutnog direktora škole da razgovaram sa njim o mom ravnopravnom statusu. Rekao je da razumije moj problem i da je prvi korak da se otvori ta tema moje učlanjenje u stranku u kojoj je on, to je Ujedinjena Srpska. Rekao je da se on ništa ne pita, nego isključivo Natalija Trivić i njena savjetnica Enea Hotić”, ispričala je Vasiljevićeva.

Ona kaže da nakon godina školovanja i rada u struci, uslov za stalno zapošljavanje je bilo prikupljanje sigurnih glasova na izborima. Na sastanku sa ministarkom Natalijom Trivić dobila je zadatak koji bi mogao riješiti njenu egzistenciju.

"Tada sam upoznala Trivićku i ona mi je rekla da ima rješenje za moj problem, ali da je moj zadatak da skupim 50 sigurnih glasova, a da se ja potrudim da skupim 70 glasova, za slučaj da neko izda. Hotićeva je rekla da će me `gurati` da budem primljena na to radno mjesto samo ako se pokažem", ističe ona.

Odbila je, jer vjeruje da neko ko je prvi u generaciji diplomirao i ko je najmlađi na master studijama ne bi trebao sakupljati nekakve sigurne glasove. Odbijanje ponude ima i svoju cijenu. Vasiljević kaže da se pojavio drugi kandidat, a to je shvatila kao opomenu.

"Rekli su da se pojavila učiteljica koja je tehnološki višak, to je se desilo sredinom polugodišta, a znamo da tehnološki višak se dobije tek krajem školske godine, tako da je to nemoguće. Mislim da je ta učiteljica iz opštine Čelinac, Enea mi je rekla da je učiteljica njihova stranačka i da će se ona dobro pokazati", dodaje Vasiljevićeva.

Nada Vasiljević nije prošla na konkursu, odbijanje poslušnosti platila je poslom i stigmom koju nosi na svakom narednom konkursu. Trenutno je u sudskom procesu, a glavna rasprava je zakazana za 13. septembar.



Izvor: Pretres/BN
Foto: Pretres/BN