Zemlja čuda: Što više nekulture pokažu, više glasova na izborima


04.05.2022 07:41


Kada nam u kuću dođu gosti, iako je zategnuta situacija, prema gostima se ophodimo sa poštovanjem. Međutim to nije slučaj u kući Predsjedništva BiH.



Tokom nedavnog sastanka u okviru posjete BiH, tri američka senatora Džina Šejhina, Krisa Marfija i Toma Tilisa sa članovima Predsjedništva BiH, još jednom se pokazala kultura domaćih političara. Međusobne netrpeljivosti članovi Predsjedništva nisu se trudili sakriti, nego su pred strancima i ovaj put pokazali pravo lice. Senatori su sastanak napustili zaprepašćeni i zabrinuti za stanje u zemlji.

Kada nam u kuću dođu gosti, iako je zategnuta situacija, prema gostima se ophodimo sa poštovanjem. Međutim to nije slučaj u kući Predsjedništva BiH.

Članovima Predsjedništva bilo je bitnije međusobno podbadanje, dobacivanje i prepirke, nego razgovor sa američkim senatorima. Tako umjesto da svijetu prenesu lijepu sliku o BiH, senatori su imali šta da vide i čuju. Nakon posjete Sarajevu, senator Kris Marfi naveo da su on i njegove kolege ostali zaprepašćeni svađama između čelnih ljudi.

"Naše pripreme za sastanak nisu bile važne. Od tog trenutka, Dodik i hrvatski i bošnjački lideri (Željko Komšić i Šefik Džaferović) više su bili zainteresovani da se međusobno svađaju nego da vode dijalog s nama. Sjedili smo “razjapljenih usta” dok su se oni međusobno “častili” uvredama i iznosili optužbe, očigledno zainteresovani samo za pogoršanje postojeće krize,“ stoji u objavi ovog američkog senatora.

Sastanak su, navodi Marfi, napustili duboko zabrinuti za kratkoročnu stabilnost ove zemlje. Nameće se pitanje kakvu sliku su BH političari poslali u svijet, ako su im bitnije međusobne prepirke od diplomatskih odnosa sa strancima, ili je poenta da se priča o lošim odnosima u BiH, jer je bitno da se dokažu pred svojim biračima.

"Problem je što oni nastavljaju svoje međusobne konflikte i kada se nađu izvan zemlje, ali isto tako kada se nađu na važnim sastancima sa međunarodnim zvaničnicima.Oni nastavljaju svoje unutrašnje sukobe, ali još jedan detalj koji je veoma zanimljiv jeste taj da svako od njih nakon određenog sastanka, daje svoju verziju, svoju interpretaciju događaja, tako da mi građani, javnost zapravo stiče sliku i utisak da oni nisu bili u istoj prostoriji i da teme i sadržaj razgovora su dijametralno različiti“, ističe politički analitičar Tanja Topić.

Bahato ponašanje domaćih političara,čini se, dobro je prihvaćeno u javnosti, pa što više nekulture pokažu, to više glasova dobiju. Problem leži u politički neosviješćenom narodu, a domaći političari to dobro iskorišćavaju.

"Politička kultura našeg naroda je na jako niskom nivou i oni odobravaju takvo ponašanje od strane naših političara. Jednostavno bahato ponašanje političara ne nailazi u narodu na osudu, nego potpuno suprotno. Neko kulturno ponašanje, pristojno ponašanje, kažu – pa vidi ga, on je tamo neki mlakonja.Umesto da nagrade takve političare koji će negovati tu vrstu i komunikacije i ponašanja u društvu, naš narod voli na neki način, upravo ovakve bahate  i to se pokazuje upravo na izborima. Jer kada bi narod kažnjavao na izborima bahato ponašanje, oni se sasvim sigurno ne bi tako ni ponašali“, tvrdi politički analitičar Velizar Antić.

Bahato ponašanje domačih političara zasigurno neće donijeti nikakav progres u društvu. Sve dok na izborima budu birani oni koji se ovako ponašaju, suštinski problemi našeg naroda neće biti riješeni.



Izvor: BN
Foto: Što više nekulture pokažu, više glasova na izborima