Ovo je najkomplikovaniji nadvožnjak na svetu! (VIDEO)


28.07.2022 11:20


Sa 20 rampi isprepletenih na pet nivoa i povezujući tri glavna autoputa, nadvožnjak Huangjuewan u Čongkingu se smatra najkomplikovanijim nadvožnjakom na svetu!



Kada su prve fotografije nadvožnjaka Huangjuevan prvi put dospele na internet, pre nekoliko godina, izazvale su mešavinu šoka, čuđenja i zabrinutosti, posebno među vozačima. Inače, Kina u poslednje vreme pravi prilično lude nadvožnjake.

Mnogi su se pitali kako bi manje iskusni vozači mogli da se snađu sa toliko rampi i traka koje mogu da biraju. I, čak i ako sebe smatrate iskusnim vozačem, Huangjuevan izgleda pomalo zastrašujuće, barem na prvi pogled.

Uprkos tvrdnjama njegovih dizajnera da izgleda mnogo komplikovanije nego što zaista jeste, Huangjuevan je postao poznat kao najkomplikovaniji nadvožnjak na svetu! (pogledajte videa).

“Moraćete da se vozite po celom gradu ako krenete pogrešnom rampom“, prokomentarisao je jedan vozač. Fotografiju nadvožnjaka Huangdžuevan pre nekog vremena, dok su se drugi pitali da li će njihovi GPS sistemi biti od pomoći, s obzirom na pet vertikalnih nivoa na kojima su postavljene rampe.

Završen 2017. godine, nakon pet godina planiranja i još sedam godina stvarnih građevinskih radova, Huangjuevan nadvožnjak se smatra pomalo arhitektonskim čudom, a njegov glavni dizajner insistira da su bilo kakve zabrinutosti oko navigacije nadvožnjakom neosnovane.

Liu Bangjun je za People’s Daily rekao da je 20 rampi nadvožnjaka Huangžuevan bilo neophodno da bi se olakšala navigacija. Pošto povezuje tri brza puta kao i druge regionalne puteve, dizajneri su uzeli u obzir ljudsku grešku i dodali dodatne rampe kako bi pomogli vozačima da se brže okrenu.

Prema rečima Liua, u slučaju da izaberu pogrešnu traku, vozači imaju mogućnost izlaza u roku od 10 minuta, a putokazi su veoma vidljivi, pa iako rampe sa nadvožnjaka Huangdžuevan idu u osam različitih pravaca, vozači ne bi trebalo da budu previše zabrinuti.



Izvor: Zanimljivosti
Foto: Galileo