Mini rekao "zbogom" ručnim menjačima


04.05.2022 08:40


Mini trenutno razvija sledeću generaciju svojih osnovnih modela, uključujući hatch sa troja vrata i crossover Countryman.



Proizvodnja odlazećih generacija još uvek traje, ali je ovaj proizvođač odlučio da pojednostavi liniju za preostale mesece na proizvodnim trakama.

Problemi u lancu snabdevanja naime primoravaju Mini da zaustavi proizvodnju automobila sa ručnim menjačem, navodi Motor1.

Budući da se kriza mikročipova nastavlja i da drugi problemi takođe utiču na proizvodnju automobilske industrije, Mini želi da „osigura stabilnost proizvodnje“ i zadovolji rastuću potražnju za svojim proizvodima, izveštava britanski magazin Autocar.

Čini se da je ova odluka za globalna tržišta, a ne samo za Ujedinjeno Kraljevstvo. Za sada, Mini nije potvrdio da li će ovaj potez biti trajan ili samo privremen dok se nedostatak čipova ne ublaži.

„Trenutne okolnosti, uključujući rat u Ukrajini i nestašicu poluprovodnika, izazivaju ograničenja u lancu snabdevanja širom globalne automobilske industrije“, naveo je Mini u saopštenju. „Da bismo obezbedili maksimalnu proizvodnju kako bismo zadovoljili sve veću potražnju, naša ponuda proizvoda treba da bude pojednostavljena. Ovo rešenje je najefikasniji način da se obezbedi stabilnost proizvodnje da bismo mogli da nastavimo da snabdevamo sve naše kupce novim Minijima.”

Ako se nedostatak čipova nastavi i tokom sledeće godine i kasnije, nećemo se iznenaditi ako novi Mini hatch i Countryman stignu samo kao modeli sa automatikom, barem na početku. Očekuje se da će oba vozila debitovati pre kraja ove godine i biće u prodaji tokom prvog kvartala sledeće godine.



Izvor: B92, Agencije
Foto: MINI promo