Nordijsko hodanje: jači mišići, zdravije srce, brže do cilja


01.08.2022 10:47


Prednosti nordijskog hodanja - jači mišići, zdravije srce, brže do cilja Nordijsko hodanje sa motkama i po brdovitom i po ravnom terenu, podseća na skijaško trčanje bez snega. Hodanje sa motkama nastalo je u Skandinaviji, a odatle se proširilo na centralnu Evropu pre oko 20 godina.U početku nordijsko hodanje nije bilo mnogo popularno iako ima mnogo prednosti za  zdravlje. Još 1995. godine istraživači su primetili da nordijsko hodanje sagoreva više kalorija nego uobičajeno hodanje. U stvari, otkrili su da sagoreva do 18 odsto više kalorija nego obično hodanje. Brojne studije su potvrdile ove nalaze od tada - zbog čega se sugeriše da bi ova vrsta hodanja bila odličan oblik vežbanja za one koji žele da izgube težinu. Jedna studija iz Italije otkrila je da ljudi sa viškom kilograma brže gube na težini.


Može smanjiti bol u udovimaKorišćenjem štapova dok hodate možete da rasporedite svoju težinu na ruke i torzo, manje opterećujući leđa, kolena i kukove. Istraživanja su pomešana, a neke studije pokazuju da nordijsko hodanje može da smanji bol u donjem delu leđa i u kolenima. Preporuka je da se porazgovara sa svojim lekarom.


Poboljšava snagu gornjeg dela telaNordijsko hodanje angažuje vaše ruke i ramena od običnog hodanja, a to poboljšava snagu u rukama i u mišićima.Snaga gornjeg dela tela važna je za mnoge stvari koje radimo svaki dan, od nošenja kesa iz kupovine do podizanja šolje kafe ili čaja.

Povećanje mišićne snage je takođe važno za sprečavanje povreda, pomaže u stabilizaciji zglobova koje štiti.


Povećava snagu mišićnog jezgraNordijsko hodanje angažuje mišiće jezgra (uključujući one na stomaku i leđima) više nego obično hodanje. To je važno zbog poboljšanja držanja tela i ravnoteže.


Smanjuje rizik od padaNažalost, kako starimo, veća je verovatnoća da ćemo se spotaknuti i pasti dok hodamo. To je uglavnom zbog smanjenja mišićne snage, problema sa ravnotežom i problema sa načinom na koji hodamo. Prednost nordijskog hodanja je u tome što stavljate motke u zemlju u isto vreme kada koristite noge. Ovo poboljšava ravnotežu i smanjuje verovatnoću pada.


Podstiče zdravlje kardiovaskularnog sistemaIstraživanja pokazuju da nordijsko hodanje može poboljšati kardiovaskularnu kondiciju za samo četiri nedelje. Druga studija o gojaznim ženama takođe je pokazala da je nordijsko hodanje u stanju da poboljša krvni pritisak, kao i obično hodanje. Pored toga, pokazalo se da nordijsko hodanje kod žena u postmenopauzi poboljšava nivo šećera u krvi u mirovanju, što je važno u prevenciji dijabetesa, kao i za poboljšanje nivoa holesterola u krvi.


Brže do ciljaNordijsko hodanje može vam pomoći da stignete tamo gde želite brže nego obično hodanje. Ono povećava prosečnu brzinu hodanja za 25 odsto u odnosu na običan hod.Izvor: RTS
Foto: Pixabay