Izvoz hrane iz BiH manji od uvoza - I vodu uvozimo


04.08.2022 09:30


Izvoz agro i prehrambene industrije BiH u prvom polugodištu četiri puta je manji od uvoza, za koliko je manji i izvoz vode od njenog uvoza. Iz BiH je u prvom polugodištu izvezeno agro i prehrambenih proizvoda ukupne vrijednosti 488 miliona KM, što je više za 89 miliona KM ili 22 odsto u odnosu na isti period lani, navedeno je u analizi Spoljnotrgovinske komore BiH.

U izvozu vrijednosno najviše učestvuju masnoće i ulja biljnog i životinjskog porijekla, prerađevine od mesa, proizvodi na bazi žitarica, pića, alkohol i sirće, mlijeko i mliječni proizvodi, voće.

U BiH je u prvom polugodištu tekuće godine uvezeno agro i prehrambenih proizvoda u ukupnoj vrijednosti od dvije milijarde KM, što je povećanje od 470,5 miliona KM ili 31 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Vrijednosno BiH najviše uvozi meso i druge klaoničke proizvode, razne proizvode za ishranu, ostatke hrane – hrana za životinje, proizvodi na bazi žitarica i pića, alkohol i sirće.

Iz Komore navode da razmjena vode i dalje rezultira deficitom i to od 84,6 miliona KM. U šest mjeseci uvezeno je vode u vrijednosti od 109,3 miliona KM, a izvezeno 24,6 miliona KM. Voda se u BiH najviše uvozi iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Srbije.

Agro i prehrambena industrija u ukupnom izvozu učestvuje sa 5,3 odsto, a u ukupnom uvozu sa 14,4 odsto.Izvor: Srna
Foto: Ilustracija