YOU TUBE I LEPILO: Pokušao na sebi da izvrši operaciju nosa


04.08.2022 12:42


Jedan nemenovani brazilac je prošle nedelje završio u hitnoj, nakon što je pokušao da izvrši rinoplastiku (operaciju nosa) na sebi, koristeći Jutjub tutorijale i super lepak!



Ovih dana možete pronaći sve vrste !uradi sam“ tutorijala na YouTube platformi, a to očigledno uključuje i operaciju nosa.Međutim, samo zato što neko kaže da ne morate da budete lekar da biste izvršili operaciju, posebno ako je na vama, ne čini to dobrom idejom

Nažalost, jedan muškarac iz Sao Paola je zapravo pokušao da uradi sopstvenu rinoplastiku koristeći IouTube video kao vodič i završio je u jedinici hitne pomoći Campo Limpo sa inficiranom ranom.

Čovek je rekao lekarima da nije koristio nikakve rukavice da bi obavio proceduru i da nije očistio ranu da ne bi otvorio šavove.

Čovek, čije ime bolnica nije otkrila, rekao je lekarima na odeljenju za nos, grlo i uši da je na Jutjubu dobio ideju da sam uradi operaciju nosa i da je koristio alkohol za dezinfekciju tog područja, a veterinarski anestetik za ublažavanje bola. Nakon što je završio sa “operacijom“, koristio je samoupijajući konac i superlepak da zatvori ranu.


“Nakon dočeka medicinskog tima za mentalno zdravlje, pacijent zbrinut od strane oralnog i maksilofacijalnog tima (BMF), koji je izvršio čišćenje rane, previjanje i usmeravanje na neophodnu negu“, navodi se u saopštenju bolnice. Budući hirurg se pojavio u bolnici 21. jula, ali su mediji tek juče otkrili njegov slučaj.

Sada su ovioh dana u centru pažnje takozvani kućni video snimci “kućne rinoplastike” koji navodno uče ljude kako da umanje ili tanji nos. Lekari upozoravaju da ovakvi amaterski hirurški zahvati mogu, osim što izazovu efekat suprotan od željenog, dovesti i do smrti.

Brazilsko društvo za plastičnu hirurgiju (SBCP) je takođe objavilo upozorenje na svom zvaničnom sajtu, pojašnjavajući da rinoplastika, “pored toga što je isključivo medicinski čin, zahteva specijalizaciju i kvalifikacije za izvođenje“.



Zanimljivo, ovo nije prvi put da je neko sam sebi operisao. Engleski inženjer je 2016. operisao sebe nakon što je stavljen na dugu listu čekanja.



Izvor: Zanimljivosti
Foto: Pixabay