NAREDBA: SIPA ulazi u Aluminu!


05.08.2022 17:56


Iz Tužilaštva BiH su odgovorili da je u vezi s postupanjem po prijavama koje se odnose na navode o određenim nezakonitostima u fabrici Alumina sa sjedištem u Zvorniku, odnosno Fabrici glinice Birač, formiran predmet i izdata naredba za postupanje Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).



Radnici zvorničke kompanije Alumina i juče su kao i prošlog petka održali mirni polusatni protest ispred kruga fabrike zbog nedavne odluke o prodaji javnih dugovanja Fabrike glinice Birač, koja je u stečaju, a kojoj je Alumina kćerka.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske još prošle sedmice je saopštila da je prihvatila da privatnoj fočanskoj firmi "Pavgord" proda potraživanja od 42,3 miliona maraka.

 

OČEKIVANJA

 

Okupljeni radnici i ovog puta su poručili da ne odustaju od zahtjeva da se poništi odluka o pomenutoj prodaji, a to je juče istakao i Radenko Smiljanić, predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva u Alumini.

- Od Vlade RS očekujemo racionalniju odluku od prethodne, jer ako postoji takva odluka, onda bi je trebalo staviti van snage, a ako ne, trebalo bi se vratiti na početak i pronaći optimalno rješenje za sve, tačnije, rješenje kojim će se izaći u susret i radnicima i riješiti novonastali problemi, dovodeći fabriku u stanje koje je bilo prije početka prodaje državnih potraživanja, rekao je Smiljanić.



Naglasio je da fabrički Sindikat neće postavljati rokove, ali će, ako Vlada RS i dalje bude insistirala na prvobitnoj odluci, radnici održavati skupove, vodeći računa da se ne ugrozi proces proizvodnje.

Smiljanić navodi da Sindikat metalske industrije i rudarstva kompanije često dobija pozive od pojedinih političara ili organizacija koji daju podršku protestima radnika, očekujući od fabričkog Sindikata da povede narod koji bi prerastao u bunt.

- Sindikat neće preći tu granicu i ni za koga neće organizovati bunt, nego će na protestima štititi interese radnika i fabrike, a oni koji se kriju iza radnika i to žele, neka urade na mjestima koja su njima najprihvatljivija, a ne ispred fabrike, poručio je.

Mira Lazić, radnica Alumine sa više od 30 godina staža, poručila je da Vlada RS mora uvažiti zahtjeve radnika i sindikata.

- Ako Vlada ne uvaži naše zahtjeve, moramo se boriti svim sredstvima, jer nam ne preostaje ništa drugo. Ovo je naša borba za opstanak, za život. To više nije pitanje čija će biti fabrika, mi od ovoga živimo i mislim da su važniji svi ovi radnici, njihovi članovi porodica i cijela regija Birač, nego nekoliko ljudi, poručila je Lazić.

Slaviša Obradović, radnik fabrike i član Izvršnog odbora Sindikata, istakao je da se bunt i nezadovoljstvo radnika osjećaju u cijelom Zvorniku.

- Molimo Vladu da povuče sramnu i nezakonitu odluku, dok se ovo još može kontrolisati, jer kada izmakne kontroli, nek’ nam je svima Bog na pomoći. Tužbe su spremne, ništa nije sporno, hajde da kažemo da je to možda neka greška, lapsus, da idemo ljudski po zakonu, mi smo za to, a da vidimo da li su i oni, poručuje.

 

FORMIRAN PREDMET

 

Iz Tužilaštva BiH su odgovorili da je u vezi s postupanjem po prijavama koje se odnose na navode o određenim nezakonitostima u fabrici Alumina sa sjedištem u Zvorniku, odnosno Fabrici glinice Birač, formiran predmet i izdata naredba za postupanje Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

- Nakon donošenja tužilačke odluke, javnost će biti obaviještena, kažu iz Tužilaštva BiH.

Na naše pozive upućene čelnim ljudima Vlade RS-a niko nije odgovarao.



Izvor: Oslobođenje
Foto: Alumina