Gorivo pojeftinilo, građani očekuju i pad drugih cijena


08.08.2022 11:53


Građani Republike Srpske trenutno na benzinskim pumpama litar dizela mogu da kupe po 3,12, a benzina po 2,99 KM, što je daleko povoljnije nego prethodinih sedmica i mjeseci.



Dizel u prosjeku košta 3,23, a benzina 3,08 maraka po litru, s obzirom na to da ova goriva na pojedinim pumpama idu do 3,29, odnosno 3,25 KM.

U protekloj sedmici, na nekim pumpama dizel je “sletio” za 14 feninga. S druge strane, litar ovog goriva početkom jula išao je i do 3,63 KM što je, kad se u obzir uzme njegova najviša trenutna cijena, više za čak 40 feninga. Tako je rezervoar od 50 litara prije mjesec dana koštao i do 180 maraka, a sada, čak i pod uslovom da građani toče na najskupljim pumpama, oko 160 KM.

Tokom ove krize, litar benzina je išao i do 3,55 KM, što je za 30 feninga jeftinije od njegove trenutne maksimalne cijene.

Do pojeftinjenja goriva u Srpskoj došlo je  u drugoj polovini jula, kao reakcija na pad cijena sirove nafte u svijetu.   

A poskupljenja su krenula odmah po izbijanju rusko-ukrajinske krize, kada su domaći distributeri cijene naviše, praktično, korigovali na dnevnom nivou, ponekad i po dva puta dnevno.

U odnosu na taj teški period, građani su jedva dočekali da cijene goriva krenu dolje.

– Do prije sedam dana litar dizela sam na jednoj pumpi plaćao 3,27 KM. U međuvremenu, ovo gorivo je pojeftinilo na 3,13 KM i prijatno sam iznenađen. Naime, svaki put kad idem na pumpu očekujem da cijena može biti samo viša, jer se od marta konstantno suočavamo s poskupljenjima. Ovi posljednji potezi naftaša obećavaju, jer se možemo nadati da će cijene još padati. Sad ostaje da se vidi da li će, bar neznatno, pojeftiniti i neki drugi proizvodi, prije svega hrana, s obzirom na to da, kad cijena goriva raste, svi poskupljuju, pravdajući se učešćem ovog energenta u poslovanju – kaže Milan K. iz Banjaluke.




Izvor: Srpskainfo
Foto: Velibor Tripić