Gašenje požara kod Trebinja, očekuje se pomoć Srbije


08.08.2022 12:00


Pripadnici Helikopterskog servisa Republike Srpske od jutros gase veliki požar u blizini Trebinja, a očekuje se da u pomoć stignu i dva helikoptera MUP-a Srbije, izjavio je Srni direktor Helikopterskog servisa Boban Кusturić.



Кusturić je naveo da u gašenju požara na području Lastve učestvuju dva helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske i da su od 6.00 časova na požarištu.

On je istakao da je sinoć razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Aleksandrom Vulinom i komandantom helikopterske jedinice MUP-a Srbije i očekuje u naredna dva sata da se pridruže dva helikoptera Helikopterske jedinice MUP-a Srbije, i to "bel 212" i "eurokopter 145".

"Tako bi naš učinak mogao biti daleko veći da pomognemo vatrogasnim jedinicama i svim drugima koji učestvuju u gašenju požara na području rejona Trebinje. Radi se o izuzetno velikom požaru na širokom području", rekao je Кusturić.

Prema njegovim riječima, ovo je najveći požar u čijem gašenju su učestvovali na području Republike Srpske, daleko veći nego onaj što je bio u Vrbanji, kod jezera Blidinje i u Nacionalnom parku Sutjeska.

"Juče je požar prijetio da na jednom dijelu ugrozi kuće, jer se širi izuzetno brzo, jak je vjetar i totalno je nepredvidiv, mijenja pravac. Pravac požara se mijenja iz časa u čas. Teško je, ali pokušavamo maksimalno da spriječimo širenje tog požara", istakao je Кusturić.

On je naveo da su na ovom požarištu od juče od 18.30 časova, nakon što su završili gašenje u Vrbanji kod Banjaluke, a radili su u sadejstvu sa vatrogascima iz Trebinja i Republičkom upravom Civilne zaštite.

"Juče smo na zahtjev gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića i direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović prebacili dva helikoptera na područje ovog grada. Sinoć smo izvršili 21 let i izbacili oko 16 tona vode", rekao je Кusturić.




Izvor: Srna
Foto: Print screen/ Youtube