Putin: Jačaćemo naše 'drugarsko prijateljstvo'


15.08.2022 10:02


Rusija je obećala 'proširiti svoje sveobuhvatne i konstruktivne bilateralne odnose' sa Sjevernom Korejom, rekao je predsjednik ove zemlje Vladimir Putin.



U pismu poslanom svom korejskom kolegi Kim Jong-unu na dan oslobođenja Pjongjanga, Putin je rekao da bi taj potez bio u interesu obiju zemalja.

Zauzvrat, Kim je rekao da je prijateljstvo između obiju nacija iskovano u Drugom svjetskom ratu pobjedom nad Japanom.

Dodao je da će njihovo "drugarsko prijateljstvo" jačati.

Prema izvještaju sjevernokorejske državne medijske kuće KCNA, Putin je rekao da će prošireni bilateralni odnosi "biti u skladu s interesima dviju zemalja".

U svom pismu Kim je rekao da je rusko-sjevernokorejsko prijateljstvo "iskovano u protujapanskom ratu" "konsolidirano i razvijano stoljeće za stoljećem".

Dodaje se da su "strateška i taktička saradnja, potpora i solidarnost" između dviju zemalja "stavljeni na novu visoku pozornicu, na zajedničkom frontu protiv vojnih prijetnji i provokacija neprijateljskih sila".

Pjongjang nije imenovao neprijateljske snage, ali Sjeverna Koreja više puta koristi taj izraz za SAD i njegove saveznike.

Sovjetski Savez je nekada bio glavni saveznik Sjeverne Koreje, nudio je gospodarsku saradnju, kulturnu razmjenu i pomoć.



Izvor: Agencije
Foto: Agencije