Načelnik Višegrada obećava gratis grobna mjesta


16.08.2022 08:20


'Predlagao sam vam da napravite deset grobnih mjesta i neka to budu za početak možda i gratis da se dolje u Trnovačama otvori novo groblje', rekao je Đurević.



Odbornici skupštinske većine odbacili su kao loše rješenje odluku bivšeg skupštinskog saziva, sa SNSD na čelu, o izgradnji novog gradskog groblja u Trnovačama, udaljenim desetak kilometara od Višegrada. Oni su predložili proširenje starog groblja u Kosovu Polju.

U odbrani projekta izgradnje novog groblja na Trnovačama stao je na sjednici skupštine opštine načelnik opštine Mladen Đurević (SNSD), čijii je dio diskusije izazvao buru negodovanja odbornika i građana grada na Drini.

"Predlagao sam vam da napravite deset grobnih mjesta i neka to budu za početak možda i gratis da se dolje u Trnovačama otvori novo groblje“, rekao je Đurević.

Djurevića je podržao i odbornik SNSD Nedeljko Perišić, direktor preduzeća „HE na Drini“.

„Ne treba sad izvrgavati ruglu ovo što je načelnik rekao, šta fali ovoj inicijativi jer troškovi ukopa nisu mali. Možda je termin gratis upotrijebljen na neprikladan način ali za prvih deset, dvadeset, trideset grobnih mjesta, kako se dogovorimo,  neka Komunalac napravi predračun za prve ukopane kako bi njihove porodice bile oslobodjene plaćanja ili im umanjeni troškovi ukopa", rekao je Perišić i na dobacivanja iz sale dodao da to njemu nije nimalo smiješno.

Penzioner Dragoslav Petković kaže da ima 75 godina i da nije čuo veću glupost vezanu za groblja.

"Znači da bi me neko sahranio treba da me vozi deset kilometara da dođe na grob taksijem ili pješice da mi pripali svijeću. To znači zatrpaj ga i zaboravi", ogorčen je Petković.

Odbornik SNS u Skupštini opštine Višegrad Zoran Papić tvrdi da je izgradnja groblja na Trnovačama još jedan promašen projekat SNSD vlasti.

"Inicijativa je i smiješna i sramotna. Sad treba da molimo penzionere ko će prije da umre da bi na Trnovačma dobio džabe grobno mjesto kao bi se otvorilo novo groblje. Time SNSD želi da pokrije ono što nisu radili i da bi otvorili  groblje u kome niko ne želi da se sahrani",  dodao je Papić.

Popunjenost aktuelnog Gradskog groblja u Kosovu Polju  je skoro stopostotna pa je odbornik SDS predložio da se taj prostor proširi i tako dobiju nova grobna mjesta. Prijedlog je Skupština usvojila većinom glasova.

"Odornici i SDS u Višegradu su smatrali da Trnovače nisu dobra lokacija za novo gradsko groblje, najviše zbog udaljenosti. Imali smo i pritužbe od strane građana. Mislimo da je i ekonomski neisplatljivo da se na toj udaljenosti gradi groblje," kaže potpratol OO SDS Ognjenka Tešović.

U Komunalnom preduzećuu u Višegradu su sa olakšanjem primilii odluku istakavši da će se uu prvoj fazi proširrenja groblja u Kosovu polju dobiti 500 a kasnije još 400 grobnih mjesta.



Izvor: BN
Foto: BN