NATO upozorio Rusiju: Hitno povucite trupe!


18.08.2022 10:14


Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je Rusiju da povuče svoje trupe iz nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini. 



On je izjavio da je od ključnog značaja da se obezbede uslovi da predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) posete to postrojenje.

"Hitno je potrebno dopustiti da se obavi inspekcija Međunarodne agencije za atomsku energiju i garantuje povlačenje svih ruskih snaga", rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu.

On je istakao da činjenica da su ruske vojne snage zauzele nuklearnu elektranu Zaporižje predstavlja ozbiljnu pretnju za bezbednost i zaštitu tog postrojenja.

"To povećava rizik od moguće nuklearne nesreće ili incidenta i ugrožava stanovništvo Ukrajine, susednih zemalja i međunarodne zajednice", dodao je Stoltenberg.

Ujedinjene nacije imaju logističke i bezbednosne kapacitete da podrže posetu inspektora IAEA ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporozje, a uslov je da se i Rusija i Ukrajina slože s tim, rekao je ranije portparol UN Stefan Dižarik.

On je tako odgovorio na optužbu Rusije da su UN blokirale posetu inspektora IAEA najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi, koju je Rusija zuzela u martu.



Izvor: Tanjug
Foto: Tanjug/AP