U petak počinje kampanja za opšte izbore u BiH


29.08.2022 13:48


Kampanja pred opšte izbore u BiH počinje u petak, 2. septembra, kada startuje period od 30 dana tokom kojih je dozvoljeno emitovanje plaćenog političkog oglašavanja, kao i neposrednog obraćanja kandidata, saopšteno je iz Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).



Izborna tišina počinje 24 časa prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno 1. oktobra, u 7.00 časova i traje do njihovog zatvaranja, a zabrana objavljivanja rezultata ispitivanja javnog mnjenja na snazi je od 30. septembra u 7.00 časova do zatvaranja biračkih mjesta.

RAK je podsjetio na obavezu poštovanja Poglavlja 16 Izbornog zakona BiH i Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora.

U saopštenju je navedeno da se obaveza pokrivanja izbornih aktivnosti tokom izbora odnosi na sve pružaoce audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija u BiH.

– Osim toga, pružaoci audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija obavezni su da Agenciji dostave raspored planiranih izbornih programa najkasnije sedam dana prije početka izborne kampanje, kao i važeće cjenovnike marketinških usluga najkasnije 15 dana prije početka izborne kampanje – navedeno je u saopštenju.

Pravilnik o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, kao i Izborni zakon BiH, dostupni su na veb stranici Agencije, a lista ovjerenih političkih subjekata za izbore dostupna je putem veb stranice Centralne izborne komisije BiH.

RAK je pozvao sve televizijske stanice da praćenje izborne kampanje u najvećoj mogućoj mjeri učine pristupačnim osobama sa oštećenjem sluha, kao i slijepim i slabovidim osobama.

U programima poput izbornih hronika i političkih debata, te neposrednom obraćanju političkih subjekata, preporučuje se obezbijediti tumačenje na znakovni jezik ili titlovanje.

Opšti izbori u BiH zakazani su za 2. oktobar.



Izvor: Srna
Foto: Srna