Struja neće poskupiti, ali će računi biti veći?!


30.08.2022 09:28


Aktelena vlast Republike Srpske i rukovodstvo Elektroprivrede u poslednje vrijeme sve češće tvrde da neće doći do poskupljenja električne energije u Srpkoj, ali kako stvari stoje vrlo brzo može se dogoditi da građani ponovo čuju da 'struja nije poskupila, samo su računi znatno veći'.



Tarifni postupak po zahtjevima svih elektrodistributivnih preduzeća iz sasatava Elektroprivrede za povećenje mrežarine trenutno je u toku, a ukoliko Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske prihtvati te zahtjeve građani Republike Srpske dobijaće znatno veće račune za električnu energiju.

Aktelena vlast Republike Srpske i rukovodstvo Elektroprivrede u poslednje vrijeme sve češće tvrde da neće doći do poskupljenja električne energije u Srpkoj, ali kako stvari stoje vrlo brzo može se dogoditi da građani ponovo čuju da “struja nije poskupila, samo su računi znatno veći”.

Naime, pet distrubitivnih preduzeća iz sastava Elektroprivrede Regulatornoj komsiji za energetiku podnijelo je zahtjev za povećanje mrežarine od čak 105, 3 posto koliko traži Eelektro-Doboj do 33 posto koliko su naveli u Elektro-Hercegovini, odnosno zahtjevano povećanje za svih pet preduzeća u prosjeku iznosi 57,6 odsto.

Ova naknada ima najveće učešće na računima za struju, odnosno veća je čak i od samog iznosa koji se plaća za utrošenu električnu energiju.

„Na računu od 67 KM bez PDV-a, na ovu naknadu odnosi blizu 35 maraka, a ukoliko RERS u postunosti prihvati zahtjeve distributivnih preduzeća, ta naknada će na istom računu biti veća za oko 20 KM“

Slobodan Vasiljević, magistar elektrotehnike, kaže da su zahtjevi elektrodistributivnih preduzeća nedopustivi, a da bi menadžmet Elektroprivrede I Vlada trebali zajednički rješavati probleme u poslovanju ukoliko ih ima a ne sve prebaciti na građane Republike Srpske.

- Bilo koje povećenja računa za struju građanima je u ovom momentu nedopustivo i to u sitaciji gdje je standard građana narušen stalnim poskupljenjima životnih namirnica, nafte… Oni su naveli poskupljenja investicionog održavanja materijala, kablova, da nađu nekakvo opravdanje. Međutim, moramo da znamo da poslije primjene novog Zakona o električnoj energiji gdje su distrubitivna preduzeća ostala I dalje u okviru Eelektroprivrede, koja je javna instuticij I koja je odgovorna Vladi. Po toj vertikali bi trebala da Vlada preko resornog ministarstva, preko ERS-a pronađe način da se prebrodi probleme poslovanja ali na način da se to ne odrazi na način povećanja mrežarine – istakao je Vasiljević.

Ekonomski analitičari smatraju da bi zahtjevi preduzeća bili opravdani ukoliko bi se radilo samo o održavanju  sistema. Međutim, tu se ponovo postavlja pitanje broja radnika I nova stranačka zpošljavanja.

- Da li je opravdano ili ne to je osnovno pitanje šta je struktura troškova. Jedno je održavanje sistema, a drugo su zaposleni radnici. Kao što znate pred izbore, pogotovo opšte, javna preduzeća su način da se zaposle radnici koji su u biti  partijski vojnici koji treba da rade na popularizaciji ili obezbjeđivanju sigurnih glasova stranaka – rekao je  Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

U Regulatornoj komisiji za energetiku naveli su da tokom sprovođenja tarifnog postupaka, neće davati ocjenu opravdanosti zahtjeva do donošenja konačne odluke.



Izvor: BN
Foto: BN