Rusi pokušavaju spriječiti one koji bježe iz zemlje


28.09.2022 10:18


Ruske vlasti kažu da uspostavljaju kontrolne punktove na nekim ruskim granicama kako bi prisilno mobilizovali ruske muškarce koji pokušavaju izbjeći novu zakonsku vojnu dužnost bježanjem iz zemlje. 



Ruski ministar unutrašnjih poslova za Sjevernu Osetiju-Alaniju Andrej Sergejev rekao je na Telegramu da je "priliv lakih vozila koja se kreću ka Gruziji ozbiljno u porastu" i da će "mobilizacioni punkt vojnog registra biti raspoređen na kontrolnom punktu u bliskoj budućnosti".

Thinktank Institut za proučavanje rata (ISW) takođe je citirao snimke sa društvenih mreža na kojima se vidi da se ruska vojna vozila kreću prema granici, kako se navodi, kako bi uspostavili kontrolni punkt za mobilizaciju.

Rusko Ministarstvo odbrane demantovalo je glasine od 27. septembra da su ruski zvaničnici tražili od Vlade Gruzije, Kazahstana i drugih država da nasilno izruče Ruse koji bježe od mobilizacije.

Kazahstanski ministar unutrašnjih poslova Marat Ahmetžanov rekao je novinarima da će Kazahstan izručiti samo muškarce koji su počinili zločin koji je takođe nezakonit u Kazahstanu i koji su stavljeni na međunarodnu potjernicu, ali nije eksplicitno opovrgnuo glasine.



Izvor: Agencije
Foto: Agencije