Predsjednik Austrije: 'Putin me prevario'


06.10.2022 10:02


Predsednik Austrije, koji se kandiduje za novi mandat, Aleksander van der Belen priznao je da je bila greška nediverzifikacija izvora gasa. 



On je istakao i da je dozvolio da ga ruski predsednik Vladimir Putin prevari, kao što je prevario ceo svet.

Van der Belen je, u intervjuu televiziji "Puls24", upitan za ranije izjave da se sa Putinom moglo dobro razgovarati, objasnio da je bilo lako govoriti s njim pošto je razgovarao na nemačkom i da se tokom posete interesovao za njegovu porodičnu istoriju koja je vezana za Rusiju.

"Ili je već tada planirao kolonijalistički agresivni rat ili se promenio tokom proteklih godina. Svakako nije važno šta je, smatram da je me Putin prevario, kao što je prevario ceo svet ", objasnio je on.

Van der Belen je, vezano za sve učestalije kritike sankcija, poručio da sada nije trenutak razmišljati o njihovom okončanju.

"Te sankcije strašno štete Rusiji, a i rat u Ukrajini je ušao u fazu u kojoj se vidi da je Putin očigledno potpuno pogrešno procenio situaciju. On je na početku sigurno mislio da će na brzinu osvojiti Kijev, a sada beleži gubitke. Situacija je dodatno zaoštrena delimičnom mobilizacijom u Rusiji, zbog koje na stotine hiljada mladih beže iz zemlje. Putin je u nizu pitanja napravio greške. Nije mi jasno šta radi ruska obaveštana služba, ili joj možda Putin ne veruje ", kazao je on.

Van der Belen je podvukao da, ako sada Evropa pokaže slabost, onda će kasnie platiti još veću cenu. "Pošto ima imperijalističku viziju samo je pitanje koja će biti sledeća Putinova žrtva ", upozorio je on.

Kada je reč o ovisnosti Austrije od ruskog gasa, i izjave date 2018. tokom Putinove posete Austrij o " dobrom iskustvu " sa gasom iz Rusije, Van der Belen je rekao da je napravio grešku što je verovao u ruski gas.

"S tim u vezi nisu bile političke već komercionalne odluke OMV, koje sam i ja razumeo. Ako imate poslovnog partnera sa kojim ste više od 50 godina imali dobro iskustvo, koji nudi dobar i jeftiniji gas od konkurencije, onda pomišljate što bi tražili nove izvore. Takvo razmišljanje je bila greška koju sam napravio, tipična greška ekonomiste. Nediverzifikacija je bila teška greška ", podvukao je on.

 



Izvor: Tanjug
Foto: EPA-EFE GAVRIIL GRIGOROVSPUTNIK/KREMLIN