Uskoro nove cijene: Litar goriva ide i na četiri marke


06.10.2022 22:31


Građani u BiH, po svemu sudeći, na finansijskom planu mogu očekivati novi udar na džepove.



Posljednje u nizu loših vijesti stižu iz Evropske unije, čije su članice dogovorile osmi paket sankcija Rusiji, koji podrazumijeva ograničenje cijena prodaje ruske nafte, dok istovremeno grupa država izvoznica nafte OPEC+ od početka novembra smanjuje proizvodnju za dva miliona barela dnevno.

Stručnjaci su uvjereni da je BiH pred velikim izazovima i problemima te da je uz trenutnu situaciju neminovno poskupljenje goriva.

Podsjetimo, države EU postigle su načelni dogovor o novim sankcijama Rusiji (osmi paket), koji uključuje ograničenje cijena prodaje ruske nafte i to trećim zemljama (države koje nisu u EU), a ova mjera trebalo bi da stupi na snagu od 1. decembra.

Usvojeni paket uvodi ograničenje cijena za pomorski transport ruske nafte za treće zemlje i dalja ograničenja pomorskog transporta sirove nafte i naftnih derivata u treće zemlje, što najviše pogađa brodsku industriju Malte, Grčke i Kipra, koje su izrazile zabrinutost ovakvom odlukom, jer njihovi tankeri prevoze većinu ruskih energenata tzv. trećim zemljama.

Upravo zato, na žestokom udaru mogla bi se naći i Srbija, jer, iako je EU zasad odložila odluku o mogućem izuzeću zapadnog Balkana iz zabrane uvoza ruske nafte, ta mogućnost je i dalje otvorena i biće definisana prije nego što zabrana zvanično stupi na snagu, a to je početak decembra.

"Prije 1. decembra moraćemo da odlučimo da li će Hrvatska moći da i dalje uvozi rusku naftu pomorskim putem i zatim je dostavlja drugima na zapadnom Balkanu", saopštio je jedan EU zvaničnik iz Brisela, prenosi RTS.



Izvor: Nezavisne
Foto: Ilustracija