IZBORI: A na kesi gumenih bombona lik predsjednika


07.10.2022 12:23


U Austriji se danas završava predizborna kampanja za predsedničke izbore koji će se održati u nedelju. 



Kandidati su birače pokušali da privuku ne samo plakatima, objavama preko društvenih mreža i preko predizbornih skupova, već i poklonima.

Dok aktuelni predsednik Aleksander van der Belen, koji se bori za drugi mandat, raspolaže širokom paletom klasičnog propagadnog materijala, ostali kandidati su u tome bili skromniji.

Van der Belenovi predizborni timovi građanima su delili sok u flašicama sa nazivim "Van der Belen Dudler", a njegov lik nose i gumene bombone.

Kome sve to nije dovoljno, a želi i da plati, može kupiti fan artikal preko posebnog sajta.

Na njemu se mogu naći i trenerke, čarape, kućne papuče i slično sa natpisom "VDB 2022" u crveno-belo-crvenoj boji, po ceni od 16,90 za čarape, do 49,90 za donji ili gornji deo trenerke.

Klasične predizborne poklone deli kandidat Slobodarske partije (FPO) Valter Rozenkranc - olovke sa natpisom "Za našu Austriju", flajere sa predizbornim sloganom "Vratimo nam našu Austriju"...

Osnivač Partije piva Dominik Vlazni glasačima ne deli pivo, već vodu.

Kandidat pokreta "Ljudi, sloboda, osnovna prava" MFG Mihael Bruner deli majice, olovke i flajere, a poznati proizvođač cipela Hajnrić Štaudinger male izborne kartice.

Advokat Tasilo Valentin odlučio se na zanimljiv poklon - on je određenom broju pristalica poklonio ogrev.

Bloger Gerald Gros se bori bez poklona za glasove, samo kampanjom preko društvenih mreža.

Na predstojećim izborima za funkciju predsednika Austrije kandiduje se sedam kandidata, što je rekordan broj.

Najveće izglede na pobedu ima trenutni predsednik Van der Belen, a pitanje je samo da li će uspeti u prvom krugu da obezbedi drugi mandat.

 



Izvor: Tanjug
Foto: EPA-EFE/HEINZ-PETER BADER