Po Novaku Đokoviću nazvana nova vrsta insekta!


07.10.2022 13:32


U Srbiji je otkrivena nova vrsta insekta, a naučnici koji su učestvovali u ovom ostvarenju ukazali su čast svom omiljenom sportisti Novaku Đokoviću, tako što su insektu dali latinski naziv „Duvalius djokovici“ – Đokovićev duvalijus, saopštio je Biološki fakultet u Beogradu.U naučnom časopisu „Annales Zoologici Fennici“ objavljen je rad čiji su autori dr Srećko Ćurčić, dr Nikola Vesović, entomolog i biospeleolog Dragan Pavićević. Tipske primerke ove vrste su sakupili biospeleolozi Miloš Kuraica, koji je takođe jedan od autora ovog naučnog rada, kao i dr Iva Njunjić.


U ime autora ovog rada, saopšenje je potpisao dr Nikola Vesović.

 

„Novak Đoković – već više od 15 godina taj čovek uveseljava čitavu naciju, čini nas ponosnim i za to vreme je svima postao kao član porodice. On nije samo vrhunski ambasador Srbije u svetu, već najbolji teniser svih vremena i jedan od najdominantnijih atleta ikada.

Imam tu čast i zadovoljstvo da upravo sada objavim otkriće nove vrste insekta iz zapadne Srbije koja dosad nije bila poznata nauci. U pitanju je specijalizovani, slepi, podzemni tvrdokrilac (Coleoptera) iz porodice trčuljaka (Carabidae) pronađen u jednoj jami u blizini Ljubovije. Naučni rad o opisu nove vrste je nedavno publikovan u istaknutom časopisu ‘Annales Zoologici Fennici’.

Kao znak zahvalnosti i osećaja potrebe da se na neki naš način odužimo Novaku je bio da novu vrstu nazovemo upravo po njemu – Duvalius djokovici.

Hvala Novače!

U ime autora nove vrste,
dr Nikola Vesović“


Inače, nova vrsta insekata nije prva vrsta životinja koja je nazvana po Novaku Đokoviću. Nedavno je opisana nova slatkovodna vrsta puževa za nauku iz Crne Gore u naučnom časopisu „Subterranean Biology“, koja je nazvana Travunijana djokovici.Izvor: Sportklub
Foto: Pixabay/Instagram